27 jun '19

Nieuw adbijbier

535
door Tina Deneyer
Voor het eerst sinds de abdij van Grimbergen tijdens de Franse revolutie werd opgedoekt, zal er opnieuw bier worden gebrouwen. De Grimbergse paters hebben sinds kort hun vergunning voor de bouw van een microbrouwerij in het Fenikshof op zak. Deze zomer nog starten de bouwwerken.

'Exact waar vroeger de historische brouwerij stond’, zegt pater Karel Stautemans die de productie zal leiden samen met een Franse brouwmeester van Carlsberg. ‘We wilden dit al langer doen. Bier is altijd een onderdeel geweest van het leven in de abdij.’ Voor het recept van het nieuwe abdijbier grijpen de paters terug naar oude ingrediëntenlijsten uit de middeleeuwse boeken van de abdijbibliotheek. Het plan is om jaarlijks een bescheiden 10.000 hectoliter bier te produceren. In het najaar van 2020 moeten de eerste flessen gebotteld zijn. ‘Het bier zal vooral lokaal verkocht worden, en in mindere mate ook nationaal en in Frankrijk’, legt pater Karel uit. ‘De winst zal naar het levensonderhoud van de paters gaan en naar sociale doelen.’