01 feb '18

Waarmee de Vlaming worstelt

2970
door Michaël Bellon
In maart 2017 lieten de VRT, de krant De Standaard, uitgeverij Lannoo en productiehuis Tamara Twist een representatieve steekproef uitvoeren bij duizend Vlamingen. Voor de eerste keer peilde het onderzoek naar de manier waarop de Vlaming denkt over een aantal grote levensvragen.

Vragen over geluk, de dood, gezondheid, democratie, enz. De groots opgezette enquête was een manier om de gevoelstemperatuur in Vlaanderen over een aantal maatschappelijke en filosofische thema’s te meten, maar ook een aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over deze thema’s.

De resultaten van de enquête kwamen eerder aan bod in een artikelenreeks in de krant en in de radioprogramma’s Hautekiet met  Jan Hautekiet en Touché met Friedl’ Lesage op Radio 1. Deze radio-uitzendingen kan je allemaal herbeluisteren op de digitale kanalen van de VRT. Bij deze multimediale onderneming hoort ook een boek dat alle resultaten van het onderzoek uitvoerig bespreekt en laat becommentarieren door 25 bekende experts en opiniemakers, zoals priester Johnny De Mot, hoogleraar en politica Petra De Sutter of publicist Guillaume Van der Stighelen. Nu trekt er hierover ook een heuse theatertournee langs de culturele centra. Daarvoor worden telkens een aantal van de genoemde opiniemakers uitgenodigd om met Friedl’ Lesage in gesprek te gaan voor een live-publiek. Deze Grote Levensvragen-theatertoernee houdt ook halt in Vilvoorde.

PERSPECTIEF

Misschien eerst nog even enkele resultaten uit het onderzoek opsommen. Opvallende cijfers in de enquête waren bijvoorbeeld dat 60 procent van de Vlamingen zich zorgen maakt over waar het met de wereld naartoe gaat. Daarnaast geeft een kwart van de ondervraagden aan niet in de democratie te geloven. Slechts 54 procent van de mensen staat positief tegenover het leven. 63 procent vindt dat we verantwoordelijk zijn voor mensen die het minder goed hebben. 54 procent van de Vlamingen vindt dat moordenaars de doodstraf moeten krijgen. 43 procent zou andere keuzes maken in zijn of haar leven, mocht hij of zij een tweede kans krijgen. 25 procent voelt zich eenzaam, 24 procent overwoog al eens zelfdoding.

Geen cijfers om vrolijk van te worden, ook al werden de representerende Vlamingen dan ondervraagd in de periode dat de terroristische aanslagen in Zaventem en Brussel werden herdacht. Daarom is het goed om nog eens na te praten over De Grote Levensvragen, met een aantal denkers die een en ander in perspectief kunnen plaatsen. 

Wie de aflevering van de theatertournee in Vilvoorde kan bijwonen heeft geluk, want daar maken drie gewaardeerde sprekers hun opwachting. Om te beginnen Dirk De Wachter, de psychiater en therapeut verbonden aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de KU Leuven in Kortenberg. Hij verwierf bekendheid met zijn vulgariserende boeken Liefde en Borderline Times, pleidooien voor realisme en samenhorigheid. Daarnaast is er De Wachters collega-professor van de Universiteit Gent Johan Braeckman, een vrijzinnig wijsgeer en moraalwetenschapper die ook in de media de tijd neemt om kalm maar kritisch morele vraagstukken te analyseren. En ten slotte komt ook Khalid Benhaddou, de jonge imam van de El Fath moskee in Gent, coördinator van het onderwijsnetwerk voor islamexperten tegen radicalisering en auteur van het boek Is dit nu de islam?, waarin voor een rationele benadering van religie wordt gepleit. Gitarist, luitist en teorbe-speler Pieter Theuns van het Baroque Orchestration X (B.O.X) zorgt met zijn livemuziek voor rustmomenten.

 

DO • 15 FEB • 20.30
DE GROTE LEVENVRAGEN
Friedl’ in gesprek met De Wachter, Braeckman & Benhaddou 
Vilvoorde, CC Het Bolwerk, 02 255 46 90