28 nov '14

De zaak van de kopspringer

5052
door Geert Selleslach
Het woord van het jaar. In het verleden hadden we selfie, swaffelen en tentsletje. Tot 15 december kunnen we kiezen tussen boterhammentaks, doorkijkbelasting, kamikazecoalitie, faunatrap, flitsmarathon, karaattaks, schaarsteschijf, uitstelbaby, wormburger en kopspringer als woord van het jaar 2014.

Fascinerend, die boterhammentaks, belastingen op je eigen boterhammen, en dat je dat nog uitgelegd krijgt ook. Of die kopspringer. Tafelspringer, ja dat ken ik, maar kopspringer? Moet je weten: een kopspringer is een dekstier die de koeien langs de verkeerde kant dekt. Geen streekproduct uit de Rand, maar een West-Vlaams fenomeen. In ‘de zaak van de kopstier’ moest een rechtbank uit Brugge zich in 2014 uitspreken of de kopstier van Middelkerke zijn werk doet of niet. Naar het schijnt liet de beschuldigde verstek gaan voor de arbeidsrechtbank. Waarschijnlijk de weg kwijt. Kop noch staart.

Persoonlijk vind ik kamikazecoalitie een hele mooie, of preciezer: Zweedse kamikazecoalitie. Hoewel niet genomineerd lijken ook afschakelplan of LuxLeaks mij wel wat. Maar als we nu eens naast het woord van het jaar ook een lijst zouden opstellen van woorden en (halve) zinnen waarvan we afspreken ze niet meer te gebruiken. Allochtoon, ja dat weten we. Mag niet meer.

Wat nog? De laatste tijd bleek erg vruchtbaar voor woorden die op de vuilnisbelt mogen. Een losse greep: iedereen moet zijn steentje bijdragen, een warme samenleving, opportuniteiten, de zwaarste schouders, het is allemaal de schuld van de socialisten, zuurstof geven, vertrouwen, verbinden, vooruitgaan, een uitgestoken hand, digitaal gaan, brown-out, het is de schuld van het verleden, de kaasschaaf, er is geen alternatief, als een goede huisvader, het staat niet in het regeerakkoord, 380 euro? dat betekent niets,… Waarom schiet plots dat prachtige liedje Blablablablabla van An Christy door mijn hoofd?