01 mrt '18

Handelskern versterken

2690
door Tina Deneyer
Almaar meer winkelpanden in het handelscentrum van Vilvoorde komen leeg te staan. De opmars van e-commerce, hoge huurprijzen en de dreiging van Uplace zitten er wellicht voor iets tussen.

De stad Vilvoorde wil, samen met de Vlaamse overheid, het tij keren. ‘In totaal trekken we de komende drie jaar 150.000 euro uit in de vorm van premies voor bijvoorbeeld gevelrenovatie van een handelspand, de renovatie van een pand om er een handelszaak van te maken of de verhuizing van een handelspand van buiten naar binnen het kernwinkelgebied’, legt schepen van Lokale Economie Viviane Schaessens (N-VA) uit. ‘Handelaars die buiten het kernwinkelgebied vallen, kunnen aanspraak maken op een andere premie om hun pand om te vormen in een woning.’

Zelfstandigenorganisatie Unizo Vlaams-Brabant betwijfelt of het allemaal veel zoden aan de dijk zal brengen. ‘De Vlaamse regering zou in de eerste plaats beter stoppen met vergunningen te geven voor grootschalige winkelcentra en het bestaande handelsdecreet uitvoeren waarin staat dat de handelskernen strikter moeten worden afgebakend’, stelt Nancy Van Espen van Unizo Vlaams-Brabant.