01 sep '15

Op stap met de fiets

3016
door Herman Dierickx
Deze opstap doen we voor de gelegenheid per fiets. Aanleiding is de kersverse fietsroute Landelijk Londerzeel, die je tijdens het Gordelfestival van 6 september kunt ontdekken.

Tijdens het Gordelfestival is Londerzeel de zogenaamde focusgemeente, waar er allerhande activiteiten te beleven vallen. De familiale fietsroute Landelijk Londerzeel vertrekt aan het station Leireken in Steenhuffel. Langs het parkoers kan je kennismaken met verschillende interessante aspecten van de gemeente Londerzeel.

CULTUUR

Zo passeer je ter hoogte van de kerk van Londerzeel Sint-Jozef voorbij de plaats waar tot 1987 het geboortehuis van schrijver Gerard Walschapstond, op de hoek van het Gerard Walschapplein en de Sint-Jozefstraat. Door de erbarmelijke staat ervan moest het worden afgebroken. Iets verderop, aan de Sint-Jozefstraat 44, bevindt zich het Gerard Walschap Gemeenschapscentrum dat een startpunt is voor onder meer het Soo Moeremanwandelpad en de Houtekietfietsroute, die je bij gelegenheid zeker eens moet aandoen.

GESCHIEDENIS

Onderweg kom je verschillende sites tegen, meestal echter niet toegankelijk, met een grote historische en/of culturele betekenis. Mooie voorbeelden daarvan vind je onder meer aan het kasteel Diepensteyn waarnaast brouwerij Palm is gevestigd. In het kasteel is een stoeterij waar de blonde variant van het Brabants Trekpaard wordt gekweekt.

Het kasteel Drietoren hoort toe aan de brouwersfamilie de Spoelberch, mede-eigenaars van het inmiddels tot een wereldimperium uitgegroeide AB Inbev. De gebouwen zijn getekend door de befaamde architect Hendrik Beyaert; het dateert uit 1786. Met de Koevoetmolen, op de grens tussen Londerzeel en Malderen, passeer je waarschijnlijk langs het in oorsprong oudste gebouw van de rit. Het gaat om een molen waarvan de eerste gegevens teruggaan tot 1390.

De startplaats van de route, aan het oude stationsgebouw van Steenhuffel (1882), was een tussenstation op de tramroute van Londerzeel naar Aalst. Nu is het een gewaardeerd fietscafé waar je rustig kunt afspannen tijdens de wandel- en fietstrajecten die je hier kunt vinden.

NATUUR

In het noordelijk deel van de fietsroute ligt het natuurgebied Marselaer dat in beheer is van Natuurpunt. Je vindt het om en bij de Marselaerdreef en de Waterwinningstraat, met ten noorden van Zavel (straatnaam) zelfs een heus speelbos. Het natuurgebied kent een grote biodiversiteit met veel bijzondere soorten, zowel van planten als van dieren. Een deel is goed toegankelijk, een deel moeilijk te betreden. Het staat bekend om enkele heel bijzondere zwammen zoals de bleke stippelsteelsatijnzwam (jawel), die enkel daar is te vinden, de sparrenspleetlip (tja), en de vlekkige  korstkogelzwam.

De planten moeten niet onder doen als je weet dat er onder meer het muizenstaartje en de klimopbremraap groeit, en stel je voor dat je zomaar tegen het dwergwratjesmos zou aanlopen. Alhoewel dit allemaal voer voor specialisten is, komen ook de geïnteresseerden in de meer aardse groep van vogels aan hun trekken. Onder meer de havik en de sperwer zijn hier broedvogel, evenals de boomvalk. Deze laatste is intussen al vertrokken naar de meer zuidelijke regionen om er van een warme winterrust te genieten. De jongste jaren zijn er ook opvallend veel reeën gezien, ook overdag. Het moet dus maar eens je dag zijn om dit prachtige dier te spotten… Over heel Vlaanderen zijn ze met de jaren minder schuw geworden, dus de kans dat je ze te zien krijgt, wordt groter.

Onderweg kruis je verschillende keren de Grote Molenbeek. Die is interessant omwille van zijn grillige loop en omdat er op heel wat plaatsen nogal wat mooie natuur en landschappen te zien zijn. In het verleden heeft deze beek heel wat waterloverlast veroorzaakt en dat gebeurt af en toe nog. De voorbije jaren zijn er echter, al of niet gelukkige, ingrepen gebeurd om het beestje te temmen zodat er steeds minder problemen opduiken. Landschappelijk blijft het een voltreffer die je in elk seizoen moeiteloos kunt waarderen.
 

Meer info over de fietsroute Landelijk Londerzeel