01 feb '23

Spectaculaire bevolkingsaangroei

2091
door Tina Deneyer
Vorig jaar kreeg onze provincie er 11.151 inwoners bij, een pak meer dan het jaarlijks Vlaams-Brabantse gemiddelde van 6.614. Dat blijkt uit de nieuwe studie 'Bevolking in Vlaams-Brabant. Over groei en migratie'.

‘Onze provincie is de snelst groeiende en jongste Vlaamse provincie. Dat heeft te maken met de nabijheid van Brussel’, legt gedeputeerde voor Data en Analyse Tom Dehaene (CD&V) uit.

‘De provincie groeit vooral door migratie vanuit Brussel. De groei is dan ook vooral uitgesproken in de Vlaamse Rand rond Brussel. Het zijn vooral jonge gezinnen die verhuizen. Dat verklaart meteen de gemiddeld jonge leeftijd van de provincie. Omgekeerd is de migratie uit het buitenland relatief klein, in vergelijking met het Vlaams Gewest. Ook dat heeft te maken met de nabijheid van Brussel: heel wat buitenlandse migratie in de regio wordt opgevangen door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.’ De snelle groei van de bevolking in Vlaams-Brabant heeft gevolgen voor de lokale besturen. ‘Als gemeente in de Vlaamse Rand wordt Asse sterk geconfronteerd met de uitdagingen die de snelle bevolkingsgroei en verhuisbewegingen vanuit Brussel met zich meebrengen’, zegt Jan De Backer (CD&V), schepen van Burgerzaken in Asse. ‘We zoeken naar creatieve oplossingen om het samenleven in Asse te bevorderen. Zo zorgen we voor tolken om de dienstverlening aan de gemeentelijke loketten vlotter te laten verlopen.’