28 mei '19

Verkiezingen: de uitslag

3862
door Luc Vanheerentals
Wie het na de hectiek van de laatste dagen allemaal nog eens rustig wil nalezen, kan hieronder terecht voor een overzicht van de verkiezingsuitslag in onze provincie en de Vlaamse Rand.

Vlaams Belang, Groen en PVDA zijn in Vlaanderen de winnaars van deze parlementsverkiezingen. Regeringspartijen CD&V en N-VA gaan er flink op achteruit, Open VLD in mindere mate. Ook SP.A incasseert een verlies. N-VA blijft wel veruit de grootste partij. De uitslag in Vlaams-Brabant wijkt af van de resultaten in de rest van Vlaanderen. In Vlaams-Brabant wint het Vlaams Belang minder fors, verliest N-VA minder en Open VLD meer, en wint Groen meer.

De verkozenen UIT DE RAND

Na de stembusgang van afgelopen zondag sturen de 19 Vlaamse randgemeenten  voortaan Ben Weyts (Beersel), Klaas Slootmans (Beersel), Peter Van Rompuy (Beersel), Jan Laeremans (Grimbergen), Darya Safai (Wemmel) en Jan Spooren (Tervuren) naar het Vlaams parlement. Tim Vandenput (Hoeilaart), Jessika Soors (Vilvoorde), Katleen Bury (Sint-Pieters-Leeuw), Goedele Liekens (Dilbeek) zetelen in de Kamer. De regio verliest een aantal sterkhouders, zoals de burgemeesters Hans Bonte (Vilvoorde) en Willy Segers (Dilbeek), schepen Jo De Ro (Vilvoorde), Elke Wouters (Grimbergen) en Lieve Maes (Zaventem).

De winnaars

Zowel voor het Vlaams parlement als voor de Kamer won het Vlaams Belang zondag in de kieskring Vlaams-Brabant fors. De partij behaalt 13,36% en 13,46%, een winst van respectievelijk 8,86% en 9,21%. Dit resultaat is wel beduidend lager als de score op Vlaams niveau (18,5%). Ook Groen mag in Vlaams-Brabant een overwinning claimen. Deze partij behaalt 12,22% van de stemmen voor het Vlaams parlement en 11,83% voor de Kamer, een winst van 2,88% en 3,13%. Dat is beter dan hun algemene Vlaamse score van 10,11%. 

De winst bezorgt het Vlaams Belang, die sinds 2014 geen parlementsleden uit Vlaams-Brabant meer had, drie Vlaamse en twee Kamerzetels. Groen krijgt er één Vlaamse en één Kamerzetel bij, hetgeen hun totaal brengt op drie en twee. Open VLD (-3,62% tot 15,61%), N-VA (-3,66% tot 25,78%) en CD&V (-4,07% tot 13,04%) verliezen elk één Vlaamse zetel. SP.A (-2,77% tot 9,5%) blijft status-quo op twee zetels. Open VLD, CD&V en SP.A verliezen elk één Kamerzetel. PVDA wint in Vlaams-Brabant, maar haalt de kiesdrempel niet.

Vlaams parlement

N-VA stuurt in Vlaams-Brabant Ben Weyts, Nadia Sminate, Lorin Parys, Piet De Bruyn, Inez De Coninck en Allesia Claes naar het Vlaams parlement. Willy Segers, de burgemeester van Dilbeek en Elke Wouters uit Grimbergen werden niet herverkozen. CD&V vaardigt Peter Van Rompuy, Karin Brouwers en Katrien Partyka af. Michel Doomst uit Gooik verliest zijn zetel. Open VLD stuurt Gwendolyn Rutten, Maurits Vande Reyde en Gwenny De Vroe. Jo De Ro, schepen in Vilvoorde, verliest zijn zetel. Groen vaardigt An Moerenhout, Chris Steenwegen en Ann De Martelaer af. Vlaams Belang stuurt Klaas Slootmans, Suzy Wouters en Jan Laeremans naar het Vlaams parlement. SP.A behoudt Bruno Tobback en Katia Segers. Stemmentrekker bij de Vlaamse verkiezingen was Ben Weyts (64.640 stemmen), gevolgd door Gwendolyn Rutten (44.866) en Peter Van Rompuy (24.974).

Kamer van Volksvertegenwoordigers

De vijf verkozenen die namens de N-VA in de nieuwe Kamer van Volksvertegenwoordigers zetelen, zijn Theo Francken, Kristien Van Vaerenbergh, Darya Safai, Jan Spooren en Katrien Houtmeyers. Lieve Maes uit Zaventem verliest haar mandaat. Voor Open VLD zullen Maggie De Block, Tim Vandenput en Goedele Liekens zetelen. Luk Van Biesen uit Zemst is niet verkozen. Voor CD&V werden Koen Geens en Els Van Hoof verkozen, voor Groen Jessika Soors en Dieter Vanbesien, voor Vlaams Belang Dries Van Langenhove en Katleen Bury en voor SP.A Karin Jiroflée. Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde verdwijnt uit het federaal parlement. Stemmenkampioen in de Vlaams-Brabantse kieskring is Theo Francken (122.738), gevolgd door Koen Geens (45.962) en Maggie De Block (40.819).

Franstalige partijen

Hoe zit het met aantal kiezers dat voor Franstalige partijen stemden? Voor het Vlaams parlement haalt de Franstalige UF-eenheidslijst 4,1% van de stemmen (-0,91%) waardoor de partij onder de kiesdrempel verdwijnt en haar zetel, die het UF had sinds 1995, verliest. Lijsttrekker Nicolas Kuczynski uit Sint-Genesius-Rode wijt het verlies aan het feit dat Ecolo, in tegenstelling tot in 2014, de lijst van Groen steunde en er  met Robert De Lille (Wezembeek-Oppem) een kandidaat op posteerde. 

Voor de verkiezingen van de Kamer diende, net als in 2014, slechts één Franstalige partij een lijst in voor de volledige kieskring. DéFi behaalde 2,04% (-0,23%) van de stemmen. In het kieskanton Sint-Genesius-Rode, dat de zes faciliteitengemeenten omvat, hadden de kiezers de keuze om een stem uit te brengen op de Vlaamse of de Brusselse kieslijst. Dit keer brachten 35,31% (-1,47%) van de kiesgerechtigden uit dit kieskanton een stem uit op een Vlaamse lijst, 52,12% (-0,38%) op een Brusselse lijst. De meeste kiezers die op een Vlaamse lijst stemden, kozen voor N-VA (+6,96% tot 28,93%). Op de Brusselse lijst scoorde MR (-2,75% tot 37,62%) het best.

 


 

Alle namen op een rijtje
Wie uit onze regio is verkozen en wie niet?

De verkozenen uit Vlaams-Brabant voor het Vlaams Parlement 

N-VA: 6 verkozenen: Ben Weyts, Nadia Sminate, Lorin Parys, Piet De Bruyn, Inez De Coninck, Allessia Claes. Willy Segers raakte niet verkozen.

Open VLD: 3 verkozenen: Gwendolyn Rutten, Maurits Vande Reyde, Gwenny De Vroe. Jo De Ro raakte niet verkozen.

Vlaams Belang: 3 verkozenen: Klaas Slootmans, Suzy Wouters, Jan Laeremans

CD&V: 3 verkozenen: Peter Van Rompuy, Karin Brouwers, Katrien Partyka. Michel Doomst raakte niet verkozen.

Groen: 3 verkozenen: An Moerenhout, Chris Steenwegen, Ann De Martelaer

SP.A: 2 verkozenen: Bruno Tobback en Katia Segers.

PVDA en UF haalden de kiesdrempel niet. Er is dus geen Franstalige verkozene meer in het Vlaams Parlement.

De verkozenen uit Vlaams-Brabant voor de Kamer

N-VA: 5 verkozenen: Theo Francken, Kristien Van Vaerenbergh, Darya Safai, Jan Spooren, Katrien Houtmeyers. Lieve Maes raakte niet verkozen.

Open VLD: 3 verkozenen: Maggie De Block, Tim Vandenput, Goedele Liekens. Luk Van Biesen raakte niet verkozen.

Vlaams Belang: 2 verkozenen: Dries Van Langenhove, Katleen Bury.

CD&V: 2 verkozenen: Koen Geens, Els Van Hoof. Sonja Becq raakte niet verkozen.

Groen: 2 verkozenen: Jessika  Soors, Dieter Vanbesien. Anne Dedry raakte niet verkozen.

SP.A: 1 verkozene: Karin Jiroflée. Hans Bonte raakte niet verkozen.

Défi en PVDA hebben geen verkozenen in de Vlaams-Brabantse kieskring.

Kieskring Brussel-Hoofdstad

Inwoners van de 6 (kanton Sint-Genesius-Rode) konden voor de Kamer kiezen of ze in de Kieskring Vlaams-Brabant of de Kieskring Brussel hun stem uitbrachten:

Sophie Wilmès is verkozen voor MR, Damien Thiéry niet. Dorothée Cardon is niet verkozen voor CDH, Valérie Geeurickx niet voor DéFi.

In Brussel zijn wel 2 Vlamingen verkozen voor de Kamer: Tine Van der Straeten voor Ecolo/Groen en Maria Vindevoghel voor PTB*PVDA.

De zes verkozenen uit Brussel voor het Vlaams parlement zijn: Stijn Bex (Groen), Celia Groothedde (Groen), Karl Vanlouwe (N-VA), Annabel Tavernier (N-VA), Els Ampe, (Open VLD) en Hannelore Goeman (onebrussels-sp.a).