01 dec '16

Toogpraat

3207
door Joris Hintjens
Joris Hintjens was vijftien jaar journalist. Daarna elf jaar ontwikkelaar van windenergieprojecten. Nu bekwaamd hij zich in de digitale cartografie. Voor RandKrant schrijft hij afwisselend met Dirk Volckaerts, Fatima Ualgasi en Tom Serkeyn de column mijngedacht.

Het ging over een Zwarte Piet, denk ik, of over een Oranje President die van poesjes hield en fortuin heeft gemaakt in de bouwsector. Iets met Mexicaanse muren, meende ik te horen. Hij gaat in een groot wit huis wonen waar vroeger Zwarte Piet heeft gewoond, werd er gelachen. Waar Sinterklaas dan gebleven is, werd er gevraagd.

Die is terug naar Spanje, want daar is het crisis en kan niemand een regering vormen, dus daar hadden ze hem nodig om uit de soep te geraken. De lekkerste, zo was iedereen het eens, was pompoensoep. Maar de pompoenen zijn klein dit jaar, vast en zeker omdat het zo weinig geregend heeft deze zomer. Want het klimaat is aan ’t veranderen omdat iedereen naar Spanje wil, liefst met de vlieger, en dat is slecht voor ’t milieu. Maar dat komt vanzelf goed, want als het hier warmer wordt, willen de mensen niet meer naar Spanje in de zomer, dan blijven ze hier, en dat is goed voor ’t milieu, en al zeker voor de middenstand aan de kust en in d’Ardennen. Hebt gij die film al gezien? Over een moord of twee, drie. Met goede Vlaamse acteurs. Maar als iedereen naar de Ardennen rijdt, dan zijn er wel meer files op de ring, en dan stinkt het tot hier, in café bij Jos en Jeanine onder de brug van de ring. En dat is ook niet goed voor ’t milieu. ‘En voor de keel!’, riep iemand van aan de andere kant, dus werd er nog een bak geuze uit het bergkot gehaald om ook dat probleem weer op te lossen. En van een vriend had iemand gehoord dat ze in Vorst binnenkort alleen nog elektrische auto’s gaan bouwen. Da’s beter. En die auto’s kunnen zelf rijden. ‘Dan kunnen we er nog ene drinken!’ En dat werd dus gedaan.

Vanachter in een hoekje riep iemand dat de Sint eigenlijk uit Turkije komt, en dat Obama toch nen betere was, gevolgd door een foute toespeling over schoorstenen. Daarna werd hij terug stil, totaal genegeerd door de anderen die discussiërend over een auto die ze niet moesten besturen, waarmee ze slapend in de file konden staan. Slapen, dat deed de keeper van de lokale voetbal ploeg ook vorig weekend, vond iemand, maar de rest wist dat de scheids omgekocht was door een stel Albanese Chinezen. Er was zelfs iemand die het zelf gezien had, aan ’t zuidstation, iets met een bruine enveloppe. En dat dat juist hetzelfde is als in de politiek, Al die mannen krijgen kadookes van de grote bedrijven. Hebt gij al een kadooke voor uwe kleine zijne Sinterklaas? Maar de buurman vond dat ze niet weer over die witte Pieten moesten beginnen. Dat we dan maar moeten doen zoals in Amerika, die hebben een Kerstman in plaats van een Sinterklaas, en die heeft geen knechten, alleen rendieren. Maar of die dan onverdoofd geslacht mogen worden als ze te oud zin om de slee te trekken? Want zo door de lucht lopen, dat kunt ge niet meer op ne zekere leeftijd. Wie wil er nu in godsnaam nog tot zijn 67e blijven werken? Wie had dat nu weer uitgevonden? En toen ging het over ouderdomskwaaltjes, maar mijn glas was leeg en ik ben stilletjes naar buiten gegaan.