02 jul '18

Nette tuin = weinig natuur 

3185
door Herman Dierickx
Het blijft een oud zeer. In minstens negentig procent van de gevallen kiezen mensen voor een kraaknette tuin, meestal met kort gemaaid gras. Een schone pelouze, quoi.

Maar. Er is een grote maar. Want een schone pelouze wil zeggen dat wilde bijen, vlinders en zweefvliegen geen schijn van kans maken om te overleven. Als je de opiniepeilers mag geloven liggen vele mensen daar nochtans wakker van. Vanwaar deze tegenstelling?

Opvallend toch dat mensen het jammer vinden dat bijen en vlinders achteruitgaan, maar niet het verband leggen met hun eigen tuin. Ze zijn er zich niet van bewust dat ze mee het verschil kunnen maken door hun eigen terrein natuurlijker in te richten.
Proper en net primeren nog steeds boven wat slordiger en natuurlijker.

Die laatste facetten ziet men liever terugkeren in natuurgebieden. Een natuurgebied nabootsen in de eigen tuin kan blijkbaar nog steeds niet.

Zo wordt het wel heel moeilijk om het tij te keren. Als de natuur enkel mag overleven in de beheerde natuurgebieden en als we tuinen, bedrijfsterreinen, wegbermen, riviervalleien en dergelijke blijven uitsluiten van goeie leefgebieden is de natuur ten dode opgeschreven.

We weten het en toch doen we er te weinig voor. Ook al is er een lichte kentering merkbaar de laatste tien jaar, toch gaat het tergend traag om meer natuur in ons landschap te brengen. Ondanks de waarschuwingen en rapporten over de schrijnende achteruitgang van onze soortenrijkdom. Wanneer komt de kentering?