01 feb '24

Thuis door voetbal

457
door Tina Deneyer
Vilvoorde heeft een nieuwe voetbalploeg en het is een heel bijzondere. Younited Vilvoorde brengt maatschappelijk kwetsbare mensen zonder een thuis samen rond voetbal. Voor het initiatief slaan Halle-Vilvoorde, Futsal Anderlecht, YC5 en de stad Vilvoorde de handen in elkaar om maatschappelijk kwetsbare deelnemers via voetbal te ondersteunen en een thuis te geven.

‘Ongeacht afkomst, leeftijd of levenswandel is het gevoel van een kleedkamer binnen stappen en er een thuis te vinden iets universeel. De spelers van Younited Vilvoorde vinden er een positieve omgeving en energie om hun leven een nieuwe wending te geven’, zegt Jan Vanhove, Younited-coördinator bij CAW Halle-Vilvoorde.

Intussen bestaan er al 14 Younited-ploegen in ons land. De Vilvoordse club traint elke maandag bij YC5, het sportcentrum waarvan Rode Duivel Yannick Carrasco de ambassadeur is. De outfits en het trainingsmateriaal levert RSCA Futsal. ‘Een initiatief als dit is meer dan nodig’, vindt de Vilvoordse schepen Moad El Boudaati (Vooruit). ‘In Vilvoorde voldoen 229 personen aan de criteria van dak- en thuisloosheid. Dit is een wraakroepend hoog aantal en meer dan waarschijnlijk zelfs slechts het topje van de ijsberg. Ik kan niet wachten om de problematiek van dak- en thuisloosheid in Vilvoorde verder onder de aandacht te brengen via een nationaal toernooi van Younited op onze Grote Markt.’