01 okt '18

Een brede kijk

3221
door Lene Van Langenhove
Baloji maakte twintig jaar geleden furore als rapper bij de Luikse formatie Starflam en begon in 2004 aan zijn solo-avontuur. Hij verbreedde zijn muzikale horizon met soulvolle ritmes en tropische vibes. Daarmee brak hij al snel internationaal door.

De Britse pers looft hem als ‘punkpriester die funk en ragga samenbrengt’. In de VS stond hij op Coachella en maakte hij muziek met The Roots en Nas. 

Dit voorjaar bracht Baloji zijn derde langspeelplaat uit, die hij naar aanleiding van de opening van zijn expo met Sven Augustijnen in CC Strombeek voorstelt. De man met Congolese roots is wat men noemt veelzijdig: muzikant, regisseur, poëet en designer. 

De plaat heet 137 Avenue Kaniama, naar de straat in Lubumbashi waar hij zijn verloren gewaande moeder terugzag. De cocktail van Afrikaanse popmuziek en westerse beats is uiterst dansbaar, de teksten getuigen van een brede kijk op de wereld. Baloji heeft het over de slaapziekte, de Congolese overheid die het internetgebruik beperkt en platenfirma’s die jonge artiesten melken. Maar de kritiek maakt snel plaats voor relativering en feest. 

VR • 5 OKT • 20.30
Baloji
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43