17 jun '19

De beste terrassen van Brussel

3809
door Geert Selleslach
Wat zijn de tien beste terrassen van Brussel volgens hoofdredacteur Geert Selleslach? Met als toemaatje ook nog een aantal prijzenswaardige adressen in zijn woonplaats Jette.

De beste terrassen in Brussel? Pwoeh, hoe begin je daaraan? Dat kan toch geen probleem zijn, jij woont toch al meer dan 35 jaar in Brussel, hoor ik in de verte. Ja effectief, de start van mijn Brusselse periode stamt uit de tijd dat de Sint-Gorikshal op instorten stond en de omliggende straten een ware achterbuurt betrof. Pal in het centrum. Je houdt het nu niet meer voor mogelijk, nu het daar permanent is ingenomen door tientallen trendy terrassen… waarvan geen enkele in mijn top tien.

Tussen haakjes: spijtig toch dat Sint-Goriks niet opnieuw een echte markthal werd, een kleinere versie van de Mercat de la Boqueria in Barcelona. Dat zou wat geweest zijn en zou vandaag met alle aandacht voor versmarkten misschien wel een succes kunnen zijn. Wie pikt dit gratis ideetje op? (Dankjewel Geert, maar niets is gratis)

Het was ook de tijd dat je, met de Dolle Mol en de Kafka, de ‘Vlaamse’ cafés in de binnenstad op één hand kon tellen. De tijden zijn grondig veranderd wat dat betreft. Maar goed, ik moest het over terrassen in Brussel hebben, de beste nog wel.

Wat is een goed terras?

Een goed terras heeft vijf essentiële kenmerken: een goede drankvoorraad, een losse maar correcte bediening, voldoende passage, couleur locale, en - raar maar waar - ook een zekere rust. Twee bijkomende voorwaarden: een streepje zon-schaduw en een kletsmaatje.

Zo juich ik de nieuwe trend van zomerbars in de mooie parken van Brussel toe. Bar Eliza in het Elisabethpark, Guinguette Fabiola in het Boudewijnpark, De Buvette Sint-Sebastiaan in het Josaphatpark, La Guinguette van het Park van Vorst, en de ouwe getrouwe chichi van de Chalet Robinson in het Ter Kamerenbos of de Chalet van Laarbeek in het Laarbeekbos … en ik zal er nog wel wat vergeten. Al zijn ze soms stoffig, is de bediening slordig en is er dikwijls geen deftig toilet voorhanden, de bomen en de zon maken veel goed.

Over sanitair gesproken. Onlangs las ik een interview met een hygiëne-inspecteur die zei: ‘Ga eerst naar het toilet en beslis dan of je iets wil bestellen.’ Een goede raad die … weinig wordt opgevolgd, want de staat van het sanitair in de Brusselse horeca laat sterk te wensen over. Beste horecamensen: doe hier iets aan.

Maar goed, ik moest het over terrassen in Brussel hebben, de beste nog wel. En nee, om niet depressief te worden, wil ik het dan niet over De Markten hebben… Of toch dit. Wat eens het aangenaamste terras van de binnenstad was, is verworden tot een cafetaria met zelfbediening. Buiten is het chaos en vechten voor een plaats.

Heel het plein voor de Sint-Katelijnekerk is één grote, smoezelige barbecueruimte geworden, waar je niet kunt uitmaken of je nu vlees, vis, kip, pizza of shoarma ruikt. ‘Junk fusion’, zo heb ik het al horen omschrijven ...

Deze sombere kwaal lijkt besmettelijk, want ook het deel van de Vismarkt aan de kerk wordt aangetast door allerlei geuren en wanordelijke terrassen met dure prijzen. Ik hoop dat de uitbaters flink wat terrasgeld ophoesten, zodat de stad er toch iets aan overhoudt, want als echte terrasliefhebber is het hier tegenwoordig wegblijven geblazen.

Top tien

Wat blijft er over als je in het centrum van Brussel van die vermaledijde Oude Graanmarkt en het Sint-Katelijneplein wegblijft? Heel wat. Mijn top drie van fijne terrassen is, volgens de gehanteerde criteria, klaar als een klontje:

Top drie

  1. Grand Café Muntpunt (Leopoldstraat 2)
  2. Les Brasseurs (Anspachlaan 77)
  3. Le Laboureur (Vlaamsesteenweg 108)


Op enige afstand:

4. Café Béguin (Zaterdagplein 12A, de ontdekking van het jaar)
5. Café Walvis (Dansaertstraat 209, dan toch omwille van die twee mooie bomen)
6. Houtsiplou (Rouppeplein 9, geweldige plaats, toffe sfeer, maar néerlandais: que?)


Met wat goede wil:

7. Kumiko (Aalststraat 7, fijne plaats, maar op de binnenkoer toch te veel Fort Napoleon-gevoel)
8. Au Soleil (Kolenmarkt 86, soms nogal groezelig)


Extra time:

En dan heb je natuurlijk nog die twee geweldige ‘nachtbars’ Lord Byron en Cobra Bar in de Kartruizersstraat. Op de weinige terrasstoelen kan je ’s avonds na een hete dag verkoeling zoeken en rustig indommelen.

In postcode 1090, my hometown:

  1. Atelier 34zero Muzeum / Chez Wodec (De Rivierendreef 344 Jette, kunstencentrum met tuin en lekkere Poolse pils uit blikjes van 50 cl.)
  2. Le Central (Laneauplein 1 Jette, een super terras, jammer genoeg nogal eenzijdig francophone) 


Om de hoek (niet gezellig maar niet ver):

  1. The Sunshine (Vanderperrenstraat 37 Jette, met Maes Pils en ook lekker en goedkoop eten)
  2. Au Petit Stella (Carton de Wiartlaan 45 Jette, voor de Stella Artois en de couleur locale)


Tot slot moet ik bekennen dat ik sinds enkele jaren aan de andere kant van de stad ook nog een ‘secret place’ heb, maar dat vertel ik jou later…