01 jun '19

De beste terrassen van de Rand

4234
door Karla Goetvinck
Wat zijn de beste terrasjes van de streek? Aan het begin van misschien opnieuw een hete zomer is dat een kardinale vraag. Na 25 jaar professionele en andere activiteiten in de Rand, zonder veel recent veldonderzoek, denk ik onmiddellijk aan vier hotspots.

Sinds de Markt van Asse meer dan dertig jaar geleden grotendeels verkeersvrij werd gemaakt, is dit toch één van de betere hangplekken. Een heel plein vol cafés, daar vinden zowel liefhebbers van zon- als van schaduwplekjes hun gading. Sinds de reconversie van de kanaalzone in Vilvoorde is het ook daar aangenaam vertoeven in de zomer. In de Kruitfabriek valt er meestal wel iets te beleven (bv. een gratis afterwork elke derde donderdag van de maand en een markt en brunch elke eerste zondag), maar zelfs zonder extra entertainment zijn de bar en het restaurant goed voor een zalige middag. Voor wie het liever wat minder bruut Berlijns heeft: meer naar het centrum is er brasserie Canal met zicht op kanaal. Gouwe ouwen in de Rand zijn de watermolens op de Maalbeek in Grimbergen. Zowel op de binnenplaats van de Tommenmolen als langs de vijver van de ’s Gravenmolen kan je genieten van een kaart met Vlaamse klassiekers. Traditionele waarden vind je ook in Beersel en deelgemeenten, van oudsher een pleisterplek voor dagjestoeristen. Google op ’t Kriekske, De Eekhoorn, De Smidse of In de Oude Pruim (tegenover De Neu Pruim, maar die hebben geen terras). Of als het wat minder Breugeliaans mag: even verderop in dezelfde straat restaurant Youkounkoun.

Met de redactie van RandKrant gaan we de komende weken een en ander uittesten. We brengen er verslag over uit op de website. Laten we daar meteen ook een oefening in participatieve journalistiek van maken. Dus: alle constructieve verhalen zijn welkom. Maar denk eraan: een goede journalist checkt en dubbelcheckt.