25 feb '15

De keuze van... An Stuyck

4632
door An Stuyck
Ik las mijn kinderen (9 en 12) een stukje voor over ‘gedachten die stinken naar schimmel en natte hond’. Dat prikkelt hun verbeelding. Ook dat het kan stormen in je hoofd, sluit nauw aan bij hun ervaringswereld.

In de keuze geven programmatoren van de culturele centra in de Rand en Brussel aan naar welke voorstelling uit het eigen centrum en een ander centrum in de Rand of Brussel ze dit seizoen uitkijken, alsook hun all-time favorite. 

An STUYCK (webmaster vzw ‘de Rand’)

Nog dit seizoen kijk ik in GC de Zandloper uit naar Grote hoofden, kleine hartjes (foto), een BRONKS productie. Ik las mijn kinderen (9 en 12) een stukje voor over ‘gedachten die stinken naar schimmel en natte hond’. Dat prikkelt hun verbeelding. Ook dat het kan stormen in je hoofd, sluit nauw aan bij hun ervaringswereld.

Op het lijstje staat zeker ook de expo Ik, jij, wij in Westrand (of Meent) over identiteit en interactie met de ander. We zagen ook Mooi, beiden van Rasa. Hun uitgangspunt - dat kinderen helemaal klaar zijn voor kunst - volg ik volledig. De gratis app en een avatar van je eigen selfie spreken ontluikende pubers extra aan.

Ik ben ook benieuwd naar de voorstelling Gelukkig zijn. Leila, Mohamed, Ying, Behzod en andere koorleden uit de hele wereld zingen (onder meer) over de eerste sneeuw (Jan de Wilde) en het maakt hen gelukkig. Wereldser kunnen Vlaamse liedjes toch niet klinken?

Een favoriet voor altijd, daar heb ik nog niet zo diep over nagedacht. Bij mijn toppers staat zeker Louise Bourgois. Ik ben fan sinds ik haar Maman zag in de Tate Modern in Londen.

Mijn all-time favorite van 2015 is zonder twijfel de expo Berlinde De Bruyckere in het SMAK in Gent. Beelden zoals de gemartelde, zieke olm maar ook de verstrengelde lijven van Into one another II to P.P.P. blijven lang nazinderen. Haar werk confronteert je met de oh zo gruwelijke schoonheid van kwetsbaarheid, een verontrustende maar ook hoopvolle boodschap. Dat De Bruyckere een zielsverwantschap heeft met J.M. Coetzee verbaast me niet.