24 nov '14

De keuze van... Eddy Frans

5193
door Eddy Frans
Patrick Riguelle zingt het 'vlakke land' van de grote Jacques Brel, de Portugese fadista Gisela Joao zingt over de liefde en het leven in het huidige Portugal. Een greep uit de favorieten van Eddy Frans, algemeen directeur van 'de Rand' en melomaan.

In de keuze geven programmatoren van de culturele centra in de Rand en Brussel aan naar welke voorstelling uit het eigen centrum en een ander centrum in de Rand of Brussel ze dit seizoen uitkijken, alsook hun all-time favorite. 

Eddy FRANS (algemeen directeur vzw 'de Rand')

Bij de centra van ‘de Rand’ focus ik graag op de komst van Patrick Riguelle (in GC Boesdaalhoeve op 15 januari 2015 en in GC Lijsterbes op 24 januari 2015). Deze rasmuzikant heeft een grote liefde voor Franse chansons en in dat kader natuurlijk ook voor de grote Jacques Brel, aan wie hij het hele programma wijdt. Een hernieuwde kennismaking met onze grootste Belgische artiest, zijn krachtige muziek en onnavolgbare teksten, ook over ons ‘vlakke land’.

CC het Bolwerk in Vilvoorde verwelkomt op 11 maart 2015 de Portugese Gisela Joao, die nu al dé fadista van de 21e eeuw wordt genoemd. Ze zingt over liefde en teleurstelling, maar werpt ook een blik op de huidige sociale Portugese realiteit.

Voor een all time favourite grijp ik terug naar de memorabele productie uit 1983 van Mozarts La Clemenza di Tito in de Munt, tijdens het eerste seizoen van Gerard Mortier. Het was meteen ook de eerste regie van Karl-Ernst en Ursel Herrmann, die wat mij betreft met deze voorstelling de bakens van opera als dramaturgische kunstvorm van vandaag definitief verlegden.