29 nov '12

De keuze van... Marieke Debeuckelaere (Kasteel van Gaasbeek)

5850
door MD
Vanaf 19 april loopt in het Kasteel van Gaasbeek de tentoonstelling Authors. Paintings 2010-2012 van Sam Dillemans. Aanvankelijk sceptisch - hoe fascinerend kunnen portretten zijn? - duizelde ik bij de ontdekking van die honderden koppen.

In de keuze geven programmatoren van de culturele centra in de Rand aan naar welke voorstelling uit het eigen centrum en een ander centrum in de Rand of Brussel ze dit seizoen uitkijken, alsook hun all-time favorite.  

Marieke DEBEUCKELAERE (Kasteel van Gaasbeek)

Vanaf 19 april loopt in het Kasteel van Gaasbeek de tentoonstelling Authors. Paintings 2010-2012 van Sam Dillemans (foto). Aanvankelijk sceptisch - hoe fascinerend kunnen portretten zijn? - duizelde ik bij de ontdekking van die honderden koppen. De rusteloze gezichten komen door de pasteuze verf haast tot leven en ze blijven fascineren … En eens je start met wie is het?, nemen ze obsessief bezit van je. Een Grote Meester.

Ik kijk nu al uit naar Wiejoow van Dimitri Leue in CC Westrand (een lach en traan gegarandeerd), vooral omdat met je kind naar het theater gaan garant staat voor lekker samen genieten. Humor en ontroering ook bij Berlaen in CC De Ploter.

Mijn all-time favorite is de expo van Bill Viola die ik in 1998 in het Stedelijk Museum in Amsterdam zag. Eind 2009 zag ik opnieuw intiemer werk van hem in De Pont in Tilburg. En ik was dolblij toen we een bruikleen van hem konden strikken voor de tentoonstelling Sleeping Beauties hier in Gaasbeek. Ik ben doorgaans een expobezoeker ‘in snelle vlucht’, maar door werk als dat van Viola word je gewoon gedwongen tijd te nemen. Heerlijk even uit de rat race te stappen.