01 nov '23

De toekomst van de regio

1227
door Tina Deneyer
Vzw ‘de Rand’ vierde onlangs haar 25e verjaardag en deed dat met een netwerkmoment in gemeenschapscentrum de Zandloper in Wemmel.

‘De voorbije kwarteeuw is de Vlaamse Rand grondig veranderd. Met vzw ‘de Rand’ proberen we daar voortdurend op in te spelen. Het netwerkmoment gaf ons de kans om terug te kijken en vooruit te blikken’, zegt Jo Van Vaerenbergh, algemeen directeur van vzw ‘de Rand’. Naast bijdragen van een aantal sprekers werden er tijdens panelgesprekken ook praktijkvoorbeelden en inzichten van op het terrein gedeeld. Zo waren er onder meer getuigenissen van voetbalclub KV Zuun, het lokaal bestuur van Machelen, PIN vzw en GO! Scholengroep SCOOP.

Verbinden is een woord dat heel vaak terugkwam tijdens de gesprekken’, merkt Van Vaerenbergh op. ‘Dat is inderdaad ook het sleutelwoord. Mensen met mekaar verbinden, is in onze regio een van de grote uitdagingen. Vzw ‘de Rand’ wil een brug zijn tussen mensen, organisaties, diensten en lokale besturen. We willen een kader scheppen waarin we mensen kunnen samenbrengen en ervaringen laten delen. Elke gemeente heeft zijn specifieke problematiek, maar door expertise te delen kunnen we werken aan een gemeenschappelijk beleid en samen van de Vlaamse Rand een regio maken waarin iedereen zijn plek heeft en kansen krijgt.’