16 mrt '17

Een familiegeschiedenis

3876
door Lene Van Langenhove
Filmmaker Tom Fassaert weet hoe hij indringende portretten moet maken. Voor zijn eerste documentaire volgde hij de inwoners van Doel en hun strijd tegen de vergankelijkheid. Nadien wou hij zijn eigen, nogal turbulente familiegeschiedenis vastleggen.

Zijn grootmoeder heeft hij nooit echt leren kennen, wel hoorde hij verhalen over haar excentrieke modellenbestaan en weet hij dat ze haar jonge kinderen in een tehuis achterliet en naar Zuid-Afrika verhuisde. Na de zoveelste mislukte verzoeningspoging van zijn vader trekt hij gewapend met de camera naar Zuid-Afrika, op zoek naar de vrouw achter de façade. Die blijkt niet makkelijk te slopen, want oma is een meestermanipulator, die hem ook nog eens naar liefde vraagt.

Vijf jaar volgt hij haar en zijn ooms, maar de maskers vallen niet af. ‘Waarheden? Forget it!’, zegt de femme fatale. Ondanks de erg nauwe band met zijn onderwerp toont Fassaert zich een scherp observator en weet hij de aandacht vast te houden. Na de vertoning van de documentaire volgt er een gesprek met de regisseur.


DO • 16 MAA • 19.30
A Family Affair
Brussel, deBuren, www.deburen.eu