26 sep '17

Het gevecht
met zichzelf

3087
door Nathalie Dirix
Regisseur Richard Glatzer vertelt in Still Alice het verhaal van Alice Howland, een gerenommeerd hoogleraar waarbij plots de ziekte van Alzheimer wordt vastgesteld. Julianne Moore vertolkt op een schitterende manier de machteloosheid én strijdlust van het hoofdpersonage en kreeg hiervoor een Oscar.

Alice Howland leidt een succesvol leven. Als gerenommeerd hoogleraar aan de Harvard University wordt ze door haar studenten en collega’s erg gerespecteerd. Thuis is ze gelukkig getrouwd en de trotse moeder van drie kinderen. Kortom, haar leven loopt op wieltjes.

Tot... de ziekte van Alzheimer bij haar wordt vastgesteld en haar wereld en die van haar gezin in elkaar stort. Het nieuws komt als een ware schok. Het harmonieuze bestaan van het gezin wordt door elkaar geschud.

Hoe hard de klap ook is, toch leren Alice en haar dierbaren met de situatie om te gaan. Het is weliswaar een leerproces met vallen en opstaan dat hen - hoe gek het mag klinken - ook dichter bij elkaar brengt.

De Oscar die Julianne Moore voor deze acteerprestatie in Still Alice kreeg, is meer dan verdiend. Ze weet de machteloosheid maar ook de strijdlust van het hoofdpersonage dat haar zekerheden verliest op een schitterende manier te vertolken. Of zoals ze het zelf treffend zegt: ‘I am trying to stay connected to whom I was. I am not suffering, I am struggling.’

DI • 26 SEP • 20.30
STILL ALICE
Asse, Oud Gasthuis, 02 456 01 60