21 aug '17

Inzetten op
het groene goud

3104
door Joris Herpol
Eeuwenlang bepaalde de hopteelt het landschap in de regio Aalst-Affligem-Asse-Opwijk. Het groene goud werd internationaal gesmaakt. Maar van wat ooit de grootste hopschuur van Europa was, blijft nu nog amper 10 hectare aan hopvelden over.

Hopverenigingen, hopboeren, brouwers, lokale besturen en hopliefhebbers slaan nu de handen in elkaar om de hopteelt en hopcultuur in de regio Aalst-Asse te versterken met de hulp van een professionele hopcoördinator.

Evelyne Fiers van het project Landschap van Erembald tot Kravaalbos: ‘In de jaren 70 was er sprake van 400 hectare hopvelden, eind 19e eeuw zelfs van 2.000 hectare. De achteruitgang is pijlsnel gegaan, vooral door de buitenlandse concurrentie. Maar er is een kentering. Brouwerijen tonen opnieuw interesse in lokale hopsoorten en specifieke variëteiten. We willen de hopregio Aalst-Asse dan ook sterker op de kaart zetten.’

De rijke hopgeschiedenis wordt tot op vandaag levendig gehouden door lokale overheden, verenigingen en een handvol hopboeren en brouwerijen, maar binnenkort krijgen ze versterking van een professionele hopcoördinator. Die wordt aangeworven om lokale hopinitiatieven te ondersteunen en nieuwe samenwerkingsverbanden te smeden.

De doelstelling is een economisch rendabele hopteelt uit te bouwen door landbouw, gastronomie, toerisme, erfgoed en educatie met elkaar te verbinden. De projectvereniging Hoperfgoed stelt 20.000 euro ter beschikking. Ook de provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant zullen het initiatief steunen.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.