10 jan '19

Zolang hij niet
zichzelve kent

2923
door Lene Van Langenhove
Als kind, toen er nog geen sprake was van tv, verzamelden de mensen zich rond Koenraad Tinel en vroegen ze hem tekeningen te maken. Zoveel jaar later tekent hij live op de scène, die hij deelt met Josse De Pauw en het SPECTRA ensemble.

Dat livemuziek, vertel- en schilderkunst elkaar perfect aanvullen, bewezen De Pauw en Tinel eerder al met LARF. Voor 'Zolang hij niet zichzelve kent' liet het duo zich inspireren door het verhaal van Narcissus. De Pauw vertelt op het ritme van Tinels penseel en SPECTRA speelt nieuwe muziek van componist Frederik Neyrinck. 

Twee millennia nadat Ovidius ze neerschreef, heeft de mythe van Narcissus nog niets van haar glans verloren. Bij elke hervertelling sijpelt een stukje van de verteller door in het verhaal, dat zo telkens een nieuwe laag krijgt. De jongste jaren graaft beeldhouwer en tekenaar Tinel in de oerverhalen van de mensheid. Zo kwam hij uit bij Ovidius, die hij nooit eerder had gelezen. Het verhaal over Narcissus bleef plakken, misschien omdat (zelf)reflectie tot de dagelijkse opdracht van de kunst naar behoort. Of omdat de confrontatie met het eigen spiegelbeeld niet altijd eenvoudig is.

DO • 10 JAN • 20.30
Zolang hij zichzelve niet kent
Josse De Pauw/ Koenraad Tinel/ Spectra
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43