04 feb '18

Trip naar Rosario

2638
door Mirek Cerny
De voormalige Voka-baas Jo Libeer had naast zijn interesse in de bedrijfswereld ook een boontje voor muziek, en hij heeft zijn hobby aan zijn zoon Julien doorgegeven.

Van jongsafaan ging Julien Libeer, inmiddels dertig, zijn eigen weg waarbij zijn muzikaal talent een belangrijke rol speelde. Hij studeerde piano in Brussel bij Daniel Blumenthal, in Parijs bij Jean Fassina en vervolmaakte zich in de Muziekkapel Koningin Elisabeth bij niemand minder dan Maria João Pires. Deze wereldberoemde Portugese pianiste zei over hem: ‘De complete muzikant, die op elk muzikaal moment getuigt van een diep begrip van het werk, een solied intellect en een onfeilbaar instinct voor het onvatbare.’ Libeer kreeg verschillende prijzen waaronder die van Jonge Muzikant van het Jaar van de Belgische muziekpers en de Klara publieksprijs. Hij heeft zijn veelzijdigheid getoond als gastheer van de acht zondagavonden op Canvas in Studio Flagey Klassiek.

Op zijn allereerste soloplaat staat werk van Ravel en Lipatti. Deze componisten staan ook op het programma van zijn concert. De jong gestorven Roemeense pianist en componist Dinu Lipatti schreef in 1937 zijn bekende Nocturne voor piano. Elk deel van zijn zesdelige pianoversie Le Tombeau de Couperin uit 1917 droeg Maurice Ravel op aan één van zijn vrienden die tijdens WO I was gesneuveld. Voor zijn sonate nr.1, op.1, vertrok Alban Berg van zijn vroegere sonateschetsen toen hij nog leerling van Schönberg was. ‘Het is één van de meest formidabele eerste werken ooit geschreven door een componist’, schreef men later. Julien Libeer sluit zijn optreden af met Fünf Klavierstücke, op.3 uit 1881 van Richard Strauss. Zowel werk van Berg als van Strauss speelde hij tijdens zijn Canvas-programma’s.

De luisteraars kunnen op muziektrip naar Rosario in een bus die vanuit huisje Mostinckx vertrekt.

 

Muziektrip naar Rosario
ZO • 4 FEB • 15.45
met Julien Libeer,
Sint-Martens-Bodegem, huisje Mostinckx, 02 466 20 30