14 mrt '19

Minimale muziek

3250
door Mirek Cerny
Hoewel MNM en MMM op elkaar lijken, staan ze muzikaal mijlenver van elkaar. MMM staat voor Modern Minimalist Music en met werken van componisten van dit specifieke muziekstijl stelde het Ataneres Ensemble een concertprogramma voor.

Wat is minimalistische muziek? De titel zegt het zelf: het gaat om een stijl die een minimaal of beperkt gebruikmaakt van muzikaal materiaal zoals noten, akkoorden, herhalingen, enzovoort. Het ontstond in de tweede helft van de vorige eeuw in Amerika. Oorspronkelijk ging het om een tiental componisten, waaronder Steve Reich, Philip Glass en later John Adams. Talrijke componisten lieten zich inspireren door de minimalisten: Henryk Górecki in Polen, John Tavener in Engeland, Arvo Pärt in Estland, Karel Goeyvaerts bij ons.

Het Ataneres Ensemble koos negen toon- dichters uit verschillende landen en perioden. Het openings- en slotstuk is voor de Fransman Eric Satie voorbehouden. Hij was een voorloper van het latere minimalisme en het eerste deel van zijn meest bekende werk, Gymnopédies uit 1888, wordt uitgevoerd. De Welshman Karl Jenkins begon als jazzmuzikant en de Duitser Max Richter is eigenlijk een post-minimalist, Glass en Pärt ontbreken natuurlijk niet. Een bijzondere vermelding verdienen twee hedendaagse Vlaamse componisten: Piet Swerts en Koen De Wolf. De hele uitvoering wordt gecombineerd met beelden van videografe Karen De Meyer, zelf een celliste van de groep. Zo vormt het geheel een audiovisuele terugblik op de 20e eeuw. Het Ataneres Ensemble is samengesteld uit vijftien musici en staat onder leiding van hun concertmeester Wim Spaepen

DO • 14 MAA • 20.30
Modern Minimalist Music
Strijkorkest Ataneres Ensemble
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30