01 jun '20

Met kinderen naar het
toneel… op internet

2189
door Ines Minten
De theaterzalen blijven wellicht nog even gesloten. Theater op video is niet hetzelfde als live, maar het is zoveel beter dan helemaal géén theater. En vandaag staat het neusje van de zalm gewoon online.

Op het tijdelijke platform Podium Aan Huis van Cultuurconnect komen er elke dag videovoorstellingen in verschillende genres bij. Klik op het blokje ‘familie’ en er rollen enkele pagina’s kinder- en jeugdtheater over je scherm. Van toneel voor de allerkleinsten over dansvoorstellingen voor 8+ tot stevig teksttheater voor 15+, iedereen vindt er wel iets tussen dat hem of haar bevalt.

Hedendaagse dans voor 3+

Voor kleuters is er bijvoorbeeld de supercharmante dansvoorstelling Kom mee, Leon! van Tout Petit. Op scène staat een klein autootje, zo’n Italiaanse driewieler: Leon. En wat zit erin? Twee benen?! De benen bewegen! Het is een meisje. Wat doet ze daar? En heeft ze nu opeens vier benen? Lies Cuyvers en Ciska Vanhoyland bouwen hun choreografie op met basiselementen die aansluiten bij de wereld van kleuters.

Ergens in kruipen en weer eruit, deuren open en weer toe, piepende scharnieren, toeterende toeters, tikkertje spelen en acrobatentoeren. Stap voor stap groeit de voorstelling uit tot een heus dansstuk voor 3+. De driewieler is een inventief attribuut. Hij ontpopt zich als zoveel meer dan een auto. Hij is een speelplek, een thuis. De voorstelling Kom mee, Leon! is speels en herkenbaar, soms grappig, soms spannend, nooit onnozel. Een half uurtje heerlijks voor de allerkleinsten en al wie met hen meekijkt.

De ultieme klassieker voor 5+

Na de première in 2002 gooide Ola Pola Potloodgat van Pascale Platel en Randi De Vlieghe hoge ogen als ‘vernieuwende kindervoorstelling’. Ze sleepte zelfs de Grote TheaterFestivalPrijs in de wacht. Datzelfde Theaterfestival kroonde Ola Pola in 2017 tot ‘golden oldie’. Er volgde een nieuwe tournee voor een nieuwe generatie toeschouwers. De vrolijk-absurde voorstelling met haar te gekke personages zoals piraten, piranha’s en depressieve olifanten bleek nog niets aan frisheid te hebben ingeboet. Platel en De Vlieghe dartelen nog steeds vol energie over het podium, springend van het ene naar het andere bizarre verhaal. Wie de voorstelling nog altijd niet heeft gezien, kan nu zijn fomo stillen. Want ook op video werkt ze. Nu doen! 

Muziektheater voor 6+

Muziekliefhebbers vanaf 6 jaar komen aan hun trekken met Thelonious van Zonzo Compagnie. De moeilijke muziek van de eigenzinnige jazzmuzikant Thelonious Monk lijkt misschien een te ambitieuze keuze voor de doelgroep, maar niets blijkt minder waar. In handen van Fulco Ottervanger en de andere muzikanten van De Beren Gieren krijgt jazz een feesthoed op. De ludieke, flitsende video van Nele Fack (Studio Sandy) gaat er een geslaagde evenwichtsoefening mee aan. Dat de jazz niet live kan, is jammer. Maar het voordeel van de video is dat het publiek ongehinderd uit de bol kan gaan. Kijken en dansen maar.

Figurentheater voor 10+

Ook het veelgeprezen Nerf van Ultima Thule staat bij het aanbod. Hélène en Frans slijten hun laatste dagen in rusthuis Den Eglantier. Frans heeft best last van zijn oude knoken, maar zijn geest is helder. Hij maakt zich zorgen om zijn vrouw. Hélène is een klein, fragiel wezentje geworden, constant verdwaald in haar herinneringen. Haar kwetsbaarheid staat in schril contrast tot de uitbundige feestelijkheden voor hun 80-jarige huwelijk die eraan zitten te komen. Frans moet zijn Hélène helpen. Wat volgt is een tocht naar een plek van lang geleden, die overloopt van de herinneringen aan lang geleden. Hoe ze elkaar ontmoetten, hun eerste kus, trouwen in de kathedraal, alle mooie en moeilijke momenten. ‘Ergens midden onze stam zijn wij gesplitst’, zegt Hélène op een gegeven ogenblik tegen Frans. ‘Zonder reden. Maar onze nerven lopen toch nog naar dezelfde wortels, wij drinken toch uit dezelfde grond? Wij ademen dezelfde lucht en de jaarringen zijn van ons alle twee.’ Nerf is een ontroerend verhaal over liefde en oud worden, met poppen, een verhaal en muziek, in een prachtig beweeglijk decor van eenvoudige boomstammetjes en takken. In deze vreemde tijd, waarin onze oudste generatie het extra hard te verduren krijgt, resoneert het stuk zo mogelijk nog meer.

  Meer theater op www.podiumaanhuis.be