01 mrt '18

Murder ballads
De donkere kant van de liefde

3227
door Nathalie Dirix
Songs waarin de misdaad wordt bezongen? Klinkt raar. Maar is het dat ook? Is de grens tussen passie en furie niet dunner dan we denken? De teksten van de murder ballads bevestigen dat vermoeden.

Als we nu eens met al die murder ballads die doorheen de muziekgeschiedenis zijn geschreven iets moois doen?, dachten Lady Linn, Stijn Meuris, Gregory Frateur en Tijs Delbeke. De vraag stellen, is ze beantwoorden en zo begon de zoektocht van vier muzikanten naar nummers waarin liefde en haat in elkaar vervlochten zijn, aanbidders transformeren in afgewezenen, of over wraakzuchtige mannen en griezelige figuren. Het resultaat werd een playlist met 24 nummers vol intense emotie.

‘Het is verrassend hoeveel songs een misdaadverhaal in zich dragen. In 1996 bracht Nick Cave een album uit onder de naam Murder Ballads, maar er zijn nog heel wat andere zangers en zangeressen die al zingend vertellen over het donkere en destructieve kantje van de liefde. Soms komen ze uit heel onverwachte hoek. Zoals het nummer Delilah waarin Tom Jones zingt: ‘I felt the knife in my hand and she laughed no more.’ Of Man Down van Rihanna waarin een vrouw tot de daad overgaat. En als je aandachtig luistert naar ‘Een meisje van 16’ van Boudewijn De Groot, dan kan je met een beetje verbeelding de misdaadsfeer oproepen. Ook Johnny Cash, Neil Young, Bob Dylan en Bruce Springsteen hebben sterke nummers over het thema geschreven’, zegt Stijn Meuris.

TO THE BONE

Het knappe aan de nummers die deze vier zangers onder begeleiding van enkele topmuzikanten brengen, is niet alleen de meeslepende muziek maar ook hun verhalende structuur. Moest je de muziek weglaten en alleen de woorden overhouden, dan heb je nog altijd een sterk verhaal. ‘Dat komt omdat de songs inhoud hebben. Ze zijn niet vrijblijvend, ze gaan over iets. Ze getuigen van een echtheid en directheid die je raakt en dat doen ze to the bone. Ook al gaan ze over moord, toch gaat er een bepaalde schoonheid van uit.’

De geselecteerde nummers doorprikken in ieder geval de gedachte dat liefde enkel een verhaal van romantiek en diners bij kaarslicht is. Maar schoonheid en criminaliteit, valt dat te rijmen? ‘Dat is nu net het knappe aan muziek. Muziek slaagt erin om dat soort tegenstrijdigheden te overstijgen en zo tot iets te komen dat iets met je doet.’ Of er nummers zijn die geschikt zijn als voorproevertjes om in de sfeer van het optreden te geraken? ‘Het zijn stuk voor stuk nummers met impact. Als je een voorbeeld van een murder ballad wil waar je bij het beluisteren een verhaal krijgt dat zich als het ware als een western voor je ontvouwt, luister dan eens naar Stagger Lee van Nick Cave & The Bad Seeds.’ Murder Ballads wordt alvast een avond met muziek die onze wildste verbeelding weet te prikkelen.

MURDER BALLADS
Lady Linn, Stijn Meuris e.a.
DO • 15 MAA • 20.30
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43
VR • 30 MAA • 20.30
Vilvoorde, CC De Bolwerk, 02 255 46 90