29 jun '15

Ondertussen in de Rand: Winterpret het hele jaar

3111
door Gerard uit Brussel
Ja, er moest iets gebeuren. Ja, het heeft - alweer - veel te lang geduurd. Ja, de chaos aan auto’s in het centrum van de hoofdstad moest aan banden worden gelegd. Driemaal heil dus aan alle mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Maar is dit de juiste oplossing?

Feest, jawel, want centrum Brussel is sinds zondag zowaar teruggegeven aan de mens, die kan flaneren en… vooral consumeren.

Ja, er moest iets gebeuren. Ja, het heeft - alweer - veel te lang geduurd. Ja, de chaos aan auto’s in het centrum moest aan banden worden gelegd. Driemaal heil dus aan alle mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn.

Maar dit? Boomstammen en pingpongtafels op de Anspachlaan? Straks nog een zandbak. Of Twister? De slogan is lyrisch: ‘voetganger is koning’. Tja, dan toch eentje zonder kleren. Sommigen spreken van Bokrijk of - lieve hemel - van Times Square, waarmee het (half) verkeersvrije Brouckèreplein wordt vergeleken. Blablabla. Realiteit: veel file op maandag.

Boomstammen op de Anspachlaan. Godbetert. Ze doen mij denken aan de beginscène van De laatste nacht in Twisted River, een boek van John Irving, waarin boomstammen via een rivier worden getransporteerd. Ik zie die boomstammen zo, na een lange woelige weg over zeeën en oceanen, vanuit New Hampshire rechtstreeks in de Anspachlaan komen aanspoelen. Teak vanuit de States. Onverwoestbaar.

Maar goed, terug naar de werkelijkheid. Zondag, toen ik samen met 99.999 anderen een kijkje ben gaan nemen naar de nieuwe voetgangerszone in centrum Brussel. Veel blije gezichten, veel geur van pensen, veel zatte mensen. De bus van FM Brussel, TV-Brussel live op antenne, muziek aan de Beurs. Sfeer, dus. Maar voor hoe lang?

Inderdaad, die dag deed de zon deugd. De vespa ook. Haren in de wind. Verdomd, een zekere goede luim nam bezit van mij. Maar, met de beste wil van de wereld, wat er zich verder in centrum Brussel aan mijn ogen ontrolde, ik werd er niet vrolijk van.

Het schijnt dat we hiermee de grootste voetgangerszone van Europa hebben. Hoera! Schepen Els Ampe (VLD) verdient haar plaats in de geschiedenisboeken. Hoera!

OK, het was slechts dag één, een zonnige dag dan nog. We moeten geduld hebben, wordt ons gevraagd, maar waar zit de totaalvisie op een verkeersarm centrum? Voor wanneer die grote overstapparkings aan de rand van de stad of rond de Vijfhoek?  Boomstammen en pingpongtafels op de Anspachlaan. Tot daar de totaalvisie over een verkeersarm centrum.

Het uitgangspunt - minder auto’s in de stad - is goed, de uitwerking getuigt van veel goede wil en weinig fantasie. Het resultaat is een pretpark midden in de stad, enkel een Tornado Thunder ontbreekt. Of een schietkraam. Winterpret het hele jaar door. Willen we dat?

De stad terug aan zijn bewoners? Vergeet het. Samen met die onzalige miniring van kleinere straten waar het autoverkeer wordt doorgesjast (hoezo: voetganger is koning?) en die extra parkings in de Vijfhoek; hiermee kan de Picknick The Streets beweging toch niet tevreden zijn?