25 sep '17

Is het een tram 
of een bus?

2792
door Tina Deneyer
Een tram blijkt ook een bus te kunnen zijn. De geplande tram tussen de Heizel en Brussels Airport is nog niet voor meteen. In afwachting van de zogenaamde Ringtram krijgt de Noordrand vanaf 2019 een trambus.

De trambus wordt een soort luxebus die voor zowat tweederde van het traject in een eigen bedding zal rijden en zo hopelijk de files kan vermijden.

De gemeentebesturen van Machelen, Grimbergen en Vilvoorde scharen zich unaniem achter het initiatief, al heeft Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, ook bedenkingen. ‘Met de grote werken aan de Brusselse Ring in het vooruitzicht zal de trambus meer dan nodig zijn. Volgens de voorbereidende studie zou zo’n bus het perfecte alternatief moeten zijn voor een tram, maar dat moet ik toch eerst nog zien.’

‘Als stadsbestuur pleiten we al lang voor een tunnel onder het station van Vilvoorde, maar daar is nog altijd geen uitsluitsel over. Komt die tunnel er niet, dan verlies je in de buurt van het station in één klap de minuten die je op de rest van het tracé hebt gewonnen, en dan is de trambus een maat voor niets.’

De trambus zou vanaf 2019 tussen de Heizel en Brussels Airport om de 7,5 minuten moeten rijden, tijdens de piekuren op weekdagen.

REAGEREN

Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels.