01 nov '20

Herinneringen als balans van het verleden

2510
door Ines Minten
Voor hun tentoonstelling UP/ DOWN, The Silence of Memoration in Linkebeek werkten kunstenaars Anneke Lauwaert en Bilal Bahir rond het thema herinnering. Welke indrukken uit het verleden blijken onuitwisbaar? Welke keren almaar bij je terug?

 De Iraakse tekenaar Bilal Bahir woont nu tien jaar in ons land. Liever dan op wit papier tekent hij op bedrukte boekbladzijden of brieven. ‘Ik hou van materiaal dat al een geschiedenis in zich draagt’, zegt hij. In de expo toont hij onder meer zestien tekeningen met episodes uit zijn kindertijd en de verhalen die erachter schuilen. 

Anneke Lauwaert toont werken die vanuit twee heel specifieke herinneringen vertrekken: die aan haar oude knuffelbeer en die aan het konijntje dat ze als kind van haar vader kreeg en het hok dat ze samen voor het dier bouwden. De sculpturen leggen voor haar directe linken naar haar vader, die enkele jaren geleden gestorven is. Ze plaatst ze op voor werpen die haar vader toebehoorden, zoals zijn oude werkbank. 

Aan de tentoonstelling ging zorgvuldig onderzoek vooraf. Anneke Lauwaert: ‘Toen de corona crisis uitbrak, hadden we beiden plotseling heel wat extra tijd. We doken voor onderzoek in onze archieven: foto’s uit onze kindertijd, oude brieven en speelgoed. De foto’s tonen ons wie we zijn en waar we vandaan komen. Die intieme reflectie biedt ons de kans om een balans op te maken van ons verleden.’ 


TOT 29 NOV
UP/DOWN, The Silence of Memoration
Anneke Lauwaert & Bilal Bahir
Linkebeek, Hollebeekstraat 19,  www.hors-tempsia.be

Tot 19 november zijn de cultuurhuizen en musea gesloten.
Informeer je of deze voorstelling / expo omwille van corona nog kan doorgaan of niet.