01 okt '23

Victor Servranckx

1263
door Nathalie Dirix
Kunstschilder Victor Servranckx werd in 1897 geboren in Diegem en liep er lagere school. Tegen de zin van zijn vader volgde hij een artistieke opleiding aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel. Vandaag wordt hij wereldwijd erkend als een van de pioniers van de avant-gardekunst.

Reden genoeg voor Gilbert Putteman, kunstcriticus en erevrederechter in Vilvoorde, om in het verleden van de kunstenaar te duiken. Het resultaat van zijn speurwerk verneem je op vrijdagavond 27 oktober in GC ’t Kwadrant in Diegem. Putteman geeft er een lezing over het boeiende artistieke parcours van de kunstenaar, maar ook over zijn persoonlijkheid.

Zo kom je onder meer te weten dat Victor Servrankx een periode in het behangpapierfabriek Peters-Lacroix werkte. Daar leerde hij esthetische ontwerpen maken en ontmoette hij René Magritte. Je komt te weten dat hij met Hélène Tyrmand huwde met wie hij een zoon had. Het huwelijk liep op de klippen. Kort voor hij overleed, huwde hij voor een tweede keer. Met Angeline Turcksin dit keer, zijn huishoudster met wie hij jaren samenleefde. Het zijn dit soort interessante weetjes waardoor je een scherpe kijk op de schilder en de mens Victor Servranckx krijgt. Zo is er een reeks erotische tekeningen die nog nooit eerder gepubliceerd werden. Ook zij tonen een nieuw facet van de kunstenaar. Putteman slaagde er bovendien in om met de zoon van de kunstenaar, Paul Servranckx, te spreken. Een man van 85 jaar met een scherpe geest en gemengde gevoelens over zijn vader met wie hij sinds zijn twaalfde geen contact meer had. Het wordt een boeiende avond over een van onze toonaangevende kunstenaars die uiteindelijk ook een mens van vlees en bloed blijkt te zijn.

VR – 27 OKT – 19.30
Gilbert Putteman over Victor Servranckx
Diegem, GC ’t Kwadrant, Kerktorenstraat 24