29 okt '12

Steven De Foer: zijn band met de Rand

7687
door RK
‘Dat totale gebrek aan integratiewil bij veel Franstaligen in de Rand ergert me. En het ergert me dat het me ergert, want ik wíl het helemaal niet zo belangrijk vinden’, zegt Steven De Foer, journalist van De Standaard in RandKrant van november.

‘We wonen nu twaalf jaar in Zellik, maar de gemeente blijft enkel de plek waar ons huis staat. In deze regio geldt dat voor veel mensen. Er wonen hier veel aangespoelden, die in hun vrije tijd terugkeren naar de regio waar ze vandaan komen en de vrienden en familieleden die ze daar hebben’, zegt Steven De Foer, journalist van De Standaard.

‘Ik heb Franstalige overburen die altijd en goed Nederlands spreken. Anderen sturen hun kinderen naar Nederlandstalige scholen en jeugdbewegingen. Helaas is dat een minderheid.’ Is dat dramatisch? ‘Ik ben internationaal gericht, heb absoluut geen Vlaams-nationalistische sympathieën en ik heb niks tegen de Franse cultuur. Integendeel. Maar ik kan me niet voorstellen dat wij in Waterloo of Nijvel zouden wonen en daar vijf sandwichen, twee pistolets en een tijgerbrood zouden bestellen. Dat totale gebrek aan integratiewil bij veel Franstaligen in de Rand ergert me. En het ergert me dat het me ergert, want ik wíl het helemaal niet zo belangrijk vinden.’ In RandKrant van november lees je meer over journalist Steven De Foer.