22 sep '17

Migratie
is van alle tijden

2539
door Michaël Bellon
De muziektheatervoorstelling Edmond en Samba gaat op onderzoek in onze eigen migratiegeschiedenis. Op 22 september in GC De Muze.

Muzikant en theatermaker Hans Van Cauwenberghe gooide een jaar geleden hoge ogen met het stadsproject C’est parce que tu t’arrêtes de pédaler que ton vélo va s’arrêter!, een muziektheaterproject dat geselecteerd werd voor het Theaterfestival. Nu maakt hij samen met Gueladii Ba en regisseur/auteur Marc Bober van het Brussels Volkstheater de muziektheatervoorstelling Edmond en Samba.

De voorstelling is gebaseerd op werk van de onlangs overleden Waalse schrijver René-Pierre Hasquin, die bekend was met het leven in het Zwarte Land rond Charleroi, en dus ook met de arbeidsmigratie van de Vlamingen naar de mijnstreek. Ook de gebeurtenissen in het Maximiliaanpark aan het Brusselse Noordstation, waar niet zo lang geleden andere migranten neerstreken, spelen een rol.

Edmond is in het verhaal een veertienjarige Vlaamse jongen die, net als een half miljoen andere Vlamingen, naar Wallonië trok om daar in de koolmijnen te gaan werken. Samba is een muzikant uit Mauretanië die na zijn vlucht in Antwerpen terechtkomt. Het is een poging om de huidige toestand in de wereld beter te begrijpen door onze eigen migratiegeschiedenis te onderzoeken.

VR • 22 SEP • 20.00
EDMOND EN SAMBA
Hans Van Cauwenberghe & Gueladii Ba
Meise, GC De Muze van Meise, 02 892 24 40