01 jun '18

Eerbetoon aan
vader Constant

3105
door Geeraard Selleslach
Wanneer de Buelens Brothers van hun 92-jarige vader eindelijk de toelating krijgen om de ‘laden der gehoorzaamheid’ te openen, ontdekken ze daarin een cheque van 350.000 euro.

Hoe komt vader daar aan? Gokken, omkoping, een flinke bonus, het winnen van een tv-quiz …? Of wil vader hen een laatste les meegeven?

De broers besluiten om bij de kroongetuige, vader zelf, op allerlei manieren iets los te peuteren. In het Fenikshof in Grimbergen komen ze samen om de voortgang van hun onderzoek te bespreken. De vraag naar euthanasie blijft als een wolk boven hen hangen. Er ontspint zich een onderhoudend en vermakelijk verhaal over hun speurtocht naar de herkomst van de cheque, maar eigenlijk vertellen ze het verhaal van werk en leven van hun vader en de familie Buelens, dat zich afspeelt in Steenokkerzeel, Molenbeek en Grimbergen.

Het is een herkenbaar tijdsbeeld van de generatie die onze maatschappij na Wereldoorlog II heeft uitgebouwd. Familieanekdotes, dromen en tragiek worden handig door het verhaal verweven. Met veel humor wordt naar de maatschappelijke en politieke evolutie gekeken, en ook naar zichzelf. Het geeft het boek een speciale soort ‘vaart’, een ironische toets waaronder je niet onbewogen blijft. Het doet je ook beseffen dat de ‘kleine’ geschiedenis van gewone mensen soms meer vertelt dan de ‘grote’ geschiedenis van koningen of helden. Op het einde van het boek raakt de fictie over de zoektocht op de achtergrond, de realiteit van de euthanasie neemt het over. Hoewel. Vader blijft ‘tot op het laatst een man van verrassingen’.

WIN

Het boek Drie zonen, chocolade en een cheque van Jo, Marc en Luc Buelens is uitgegeven door Witsand Uitgevers en kost 19,95 euro. Wie de Facebookpagina van RandKrant liked en in pb zijn adres doorgeeft, krijgt een exemplaar thuis gestuurd. We geven drie boeken weg, op 12 juni maken we de winnaars bekend.