10 okt '18

Spel van
kleur, licht en schaduw

3855
door Nathalie Dirix
Zin om het schilderstalent van Theodoor Van Loon te (her)ontdekken? Vanaf 10 oktober kan je in Bozar de kleurrijke schilderijen van deze meester bewonderen. Niet onbelangrijk om weten, is dat meerdere doeken speciaal voor de tentoonstelling werden gerestaureerd.

Drieeenheid met Maria, Johannes de Doper en engelen is zo’n werk dat dankzij de restauratie in zijn kleurenpracht werd hersteld.

Wie was Theodoor Van Loon? Hij was een schilder uit de Zuiderlijke Nederlanden die in dezelfde tijd als Rubens leefde. Hij werd beïnvloed door de Italiaanse schilder Caravaggio. Van Loon was een van de belangrijkste schilders van zijn tijd. Vaak werd hij gevraagd voor prestigieuze opdrachten van bijvoorbeeld de aartshertogen Albrecht en Isabella of religieuze ordes uit de Brusselse regio.

Wat opvalt bij de werken van Theodoor Van Loon zijn de kleurenpracht en het spel tussen licht en schaduw. Ook de gesofisticeerde details die je in zijn texturen en ornamenten terugvindt, zijn zeer kenmerkend voor zijn stijl. De tentoonstelling is dan ook een prima gelegenheid om het 16e-eeuwse meesterschap in de schilderkunst van dichtbij te bekijken.

10 OKT TOT 13 JAN
Theodoor Van Loon
Brussel, Bozar, www.bozar.be