14 mrt '22

Al twee weken is het onvoorstelbare aan de gang: opnieuw oorlog in Europa

1954
door
Regisseur Sergei Loznitsa maakte in 2018 de bekroonde film Donbass, over de onrust in het oosten van Oekraïne. Precies in die regio vindt een groot deel van de huidige Russische invasie plaats, en net als in de film is de burgerbevolking nu het grootste slachtoffer.

Criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen bevechten elkaar op straat. Overal heerst angst, woede en corruptie, want wat is echt en wat fake news? Loznitsa liet zich inspireren door YouTube-filmpjes die ter plekke opgenomen zijn. Met acteurs en inwoners herschept hij ze en toont dat de realiteit vaak wonderlijker is dan fictie. Het resultaat is een absurdistische komedie, een gitzwart portret van een maatschappij die uiteenvalt. ‘Alles draait om het conflict tussen de wens om terug te keren naar de Sovjet-Unie en het verlangen om onderdeel te zijn van Europa,’ aldus de regisseur.

Omdat de situatie in Oekraïne om actie vraagt, plant Cc Strombeek (Grimbergen) een benefietvertoning van Donbass op zondag 20 maart, om 20 uur. De opbrengst van de vertoning gaat integraal naar steunprojecten voor de Oekraïense bevolking. Je kan de film voor 7€ bijwonen, of (ook) één of meerdere steuntickets kopen.

 https://www.ccstrombeek.be/film/benefiet_donbass