01 jun '22

Ze kwamen van ver

2206
door Michaël Bellon
Zoals trekvogels, zou je kunnen zeggen. Drie buurtbewoners uit Strombeek ruilden het leven in hun thuisland in voor een inspirerend avontuur. De documentaire Trekvogels toont wat het betekent voor hen om weg te zijn uit Argentinië, Brazilië en Italië en een leven op te bouwen in een nieuwe omgeving.

De bedoeling van hun verhalen is om Grimbergenaars, en bij uitbreiding alle Vlaamse Randbewoners, anders naar elkaar te doen kijken. Want als je het verhaal van je buur kent, zal je al sneller hallo zeggen. Zo hopen de makers het samenhorigheidsgevoel tussen mensen te versterken. 

‘Lautaro Den Dauw kennen veel kinderen en ouders als de klusjesman van het Atheneum en de lagere scholen, maar wat ze niet weten, is dat zijn overgrootouders eigenlijk Belgen waren die tijdens een landbouwcrisis in België van Oudenaarde naar Argentinië emigreerden om daar een landbouwkolonie te starten. Rene Calvin is ook iemand die heel wat mensen zullen kennen zonder te weten dat hij Braziliaanse roots heeft en uit Kameroen afkomstig is. Na een blessure moest hij zijn basketbalcarrière inruilen voor een reizend bestaan als professioneel muzikant - hij speelde onder andere met Prince! En de Italiaanse dame van 84 is ook bijzonder charmant. In haar verhaal zit Expo 58, de mijnwerkers,… maar ook een eigen restaurant in Strombeek én haar olijfgaarden in Italië,’ aldus projectmedewerker Nick Isella.

De première van de documentaire wordt mooi afgerond. Isella vroeg de drie naar een lied waar ze vaak aan dachten toen ze hun land verlieten, of een nummer dat ze typisch met België associëren. De laatstejaarsstudenten van de Muziekacademie van Grimbergen zullen die liedjes spelen tijdens een kort live concert.

 

3 EN 4 JUNI ⋅ 20.30
Trekvogels
3-delige documentaire
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43