01 dec '19

Alternatieve kerstboom boomt

3888
door Michaël Bellon
Traditiegetrouw slachten we elk jaar achter de rug van de Goede Sint onverdoofd een boom, die dan postuum promoveert tot een gezellige kerstboom. Meer dan drie miljoen zijn het er in België.

Daarvan is zo’n vierde van eigen kweek, afkomstig uit de Ardennen, waar de verenigde boomkwekers van de Union Ardennaise des pépinièristes er ook nog eens zo’n 3 miljoen exemplaren exporteert.

De oorspronkelijke heidense gewoonte om met prikkende bomen te sleuren, hebben we van de Germanen, die als teken van leven op de donkerste en doodste dag van het jaar graag een streepje naaldgroen in het midden van hun nederzetting plantten. In de zeventiende eeuw haalden vooral Duitse volkeren er al eens één in huis, en sinds de negentiende eeuw doen wij hen dat na. Al zijn vooral Duitse migranten in de VS er voor verantwoordelijk dat ondertussen de hele Westerse wereld de boom in kan om slingers, engelenhaar en ballen op te hangen.

Hecht je veel belang aan dennengeur en maneschijn, dan heb je jouw O Denneboom al een tijdje mooi opgetuigd en LED-verlicht in de etalage van jouw huis staan. Behoor je echter tot het slag dat doorgaans te weinig tijd heeft voor natuur, dan bestaat de kans dat je nu nog op zoek moet naar het laatste afgeprijsde scharminkel.

Een lokale boom met een kluit is nog best ecologisch, zeker als je zou kiezen voor echte dennen of kerstberken die in het kader van natuurbeheer worden gekapt. Een kerstboom in kunststof doet best twintig jaar dienst vooraleer hij milieuvriendelijk mag worden genoemd. Heel wat creatievelingen hebben ondertussen ook alternatieven voor de fijnspar of de Nordmann bedacht die geen zand achterlaten in de kofferbak. Klik na het doornemen van al onze RandKrant-berichten gerust eens door naar de rest van het internet, en laat je inspireren tot naaldboom-evocaties uit de do it yourself of prefab-rayon. Wrakhout, boeken, flessen, kurken, prints, lichtjes, post-its, tape, takken, vuilzakken,… zowat alle (recuperatie)materiaal kan dienen om zelf een hoogst origineel kerstboompje op te zetten.