25 okt '17

Drugs in de bagage

3678
door Michaël Bellon
‘Met drugs betrapte Belg in Zuid-Amerikaanse gevangenis’. Af en toe duikt dergelijk nieuwsfeit op. Maar het ware verhaal erachter kom je meestal nooit te weten. Tot een zekere Benjamin Feys zijn verhaal vastlegde in een boek.

Feys was 21 toen hij op kerstavond 2011 in de Boliviaanse hoofdstad La Paz betrapt werd met veertien kilo cocaïne in zijn bagage. De West-Vlaming zou er de volgende drie jaar in de San Pedrogevangenis moeten doorbrengen.

Onnodig te vertellen dat die gevangenschap geen pretje was; al kreeg Feys bezoek van Luk Alloo en enkele andere journalisten. Hij had tijd om zich te bezinnen over zijn leven, en deed dat ook toen hij na zijn terugkeer met journaliste Hilde Sabbe het autobiografische Meer dan coke schreef.

Daarin heeft hij het niet alleen over zijn misdaad, maar ook over de manier waarop hij als jongen uit Wevelgem in de rol van drugskoerier belandde én over de manier waarop jongeren in een gelijkaardige kwetsbare positie uit zo’n hachelijke situatie kunnen blijven. De avonden waarop Feys zijn spannende misdaadverhaal vertelt, gelden dus meteen als misdaadpreventie.

WO • 25 OKT • 19.00
MEER DAN COKE (+16j)
Benjamin Feys
Sint-Pieters-Leeuw, De Merselborre, 02 371 22 62