01 mei '21

Letteren
in de lente

4274
door Ines Minten
Niets leukers voor een boekhandelaar dan een favoriet boek centraal in de winkel te plaatsen en te zien hoe klanten het oppikken. ‘Soms komen er zelfs lokale bestsellers van’, zeggen Arno Van Vlierberghe en Sarah de Koning. Beiden werken in de boekhandel Paard van Troje in Gent.

Sarah de Koning en Arno Van Vlierberghe werken en wonen samen. Toeval of niet, ze waren het snel eens over het lijstje voorjaarsboeken waar ze naar uitkijken. ‘Toen je vraag kwam, begonnen we automatisch titels te noemen: dat boek misschien, en dat, en dat… Onze smaak is vrij gelijklopend.

Engelen en spoken zonder spoken

Het eerste boek waar ze allebei aan dachten, is Onder asfalt van de Nederlandse schrijver Maarten Van der Graaff. De roman verschijnt eind mei bij uitgeverij Pluim. ‘Ik volg Van der Graaff al vanaf zijn eerste letter’, vertelt Arno. ‘We kennen hem vooral als dichter, maar zijn eerste roman, Wormen en engelen, vond ik ook heel goed. Deze tweede speelt zich af in een hypercorrect Nederland, waar een geheimzinnige orde van engelen aan de touwtjes trekt. Er vinden veranderingen plaats, maar niemand weet goed waar het om gaat. Het lijkt me een unheimliche en maatschappijkritische, hedendaagse roman die uitkijkt naar een bizarre toekomst voor West-Europa.’

Van Nachtprogramma, de nieuwe bundel kortverhalen van de Oostenrijkse auteur Kathrin Röggla, verwachten ze een stevige portie verfrissende maatschappijkritiek. ‘Röggla zet fictie op een interessante manier in’, vindt Sarah. ‘Ze vat het onwezenlijke van het laatkapitalisme en de digitalisering heel precies. Haar verhalen spelen zich af op abstracte, ongemakkelijke plaatsen, zoals conferentiezalen of files. Er gebeurt weinig, maar toch lezen ze als een soort spookverhalen zonder spoken. In het Duitse taalgebied heeft Röggla al verscheidene prijzen gewonnen.’ De bundel verschijnt rond 1 juni bij uitgeverij Balanseer.

Snuffelen als puppy’s

In de enorme hoeveelheid boeken die vandaag verschijnt, kan onmogelijk elk talent vanzelf komen bovendrijven. Bij Paard van Troje willen ze daarom meer dan alleen bekende namen aanbieden. ‘Een boek dat in de Standaard der Letteren drie of vier sterren krijgt, verkoopt vanzelf. Op zaterdag komen mensen soms met de krant naar de winkel: 'Dit wil ik!’, vertelt Arno.

‘De meerwaarde van een onafhankelijke boekhandel is dat je er al eens naar buiten stapt met iets wat je niet verwacht.’

Sarah: ‘De meerwaarde van een onafhankelijke boekhandel is net dat je er al eens naar buiten kunt stappen met iets wat je niet verwacht had.’ Een kartonnen doos met nieuwe leveringen binnen krijgen en dan als puppy’s aan dat verse voer snuffelen; in die beeldspraak kunnen Arno en Sarah zich helemaal vinden. ‘We zoeken actief boeken op die in de media over het hoofd worden gezien. Als we zulke pareltjes vinden, plaatsen we ze graag centraal’, legt Arno uit. ‘Of we belichten het aanbod van een bijzondere uitgeverij, of het hele oeuvre van een bepaalde auteur. Zo ontstaan er al eens lokale bestsellers, zoals wij ze graag noemen.’

Loeren

Sarah is erg benieuwd of De dood van Francis Bacon van Max Porter zo’n lokale bestseller zal worden. ‘Porter speelt met het Engels, zijn boeken zijn puur taalplezier en zitten vol poëzie, verwijzingen en dialect. Ik vraag me af hoe het in het Nederlands zal klinken.’ Een stapel die Arno ongetwijfeld in het oog zal houden, is die van de heruitgave van Het boek ik van Bert Schierbeek. Deze experimentele roman verscheen in 1951, werd een groot verkoopsucces en zette de experimentele literatuur in ons taalgebied in gang. Gerard Reve bedacht het boek met de minder flatterende term woordkakkerij. ‘Nu laat De Bezige Bij er een nieuwe wind door waaien. Ik vraag me af wat een jonge generatie lezers ervan zal vinden. Ik zal het in elk geval vol trots middenin de winkel plaatsen en dan geregeld liggen loeren of het opgepikt wordt. Als zo’n boek bij de kassa komt, stoten we elkaar al eens enthousiast aan: Kijk, het lukt!’

‘Binnenkort komen er heel wat nieuwe Engelstalige titels van populaire auteurs zoals Sally Rooney en Rachel Cusk uit. Minder bekend is David Keenan, een auteur en muziekjournalist uit Glasgow. Hij heeft tien jaar aan Monument makers gewerkt.’ Begin juni verschijnt het en in Paard van Troje zal er een grote stapel van liggen. Zodra de doos aankomt, legt Arno een exemplaar voor zichzelf aan de kant. ‘Diezelfde avond begin ik te lezen.