24 jun '17

Vuurvliegjes kijken

3490
door Herman Dierickx
Op zaterdagavond 24 juni en 1 juli kun je vanaf 21 uur vuurvliegjes gaan kijken. Tot ongeveer 23.30 uur neemt de gids je mee om dit jaarlijks weerkerend fenomeen van naderbij te bekijken. Rond die periode steken kleine ongewervelden hun lichtjes aan, zowel op de grond als in de lucht.

In tegenstelling tot wat je zou vermoeden, hebben we hier niet te maken met vliegen, maar met glimwormen. Maar ook die naam is misleidend, want in werkelijkheid gaat het niet om wormen maar om... kevers. De grote glimworm – nu ja, anderhalve centimeter is nu ook niet echt een kanjer – komt het meest voor. Zowel het vleugelloos wijfje als het beperkt vliegend mannetje zenden lichtsignalen uit om elkaar te vinden.

Zij zijn actief vanaf de avondschemering tot een drietal uur na zonsondergang. Bij de kleine glimworm, amper een centimeter groot, is het wijfje ook vleugelloos, maar het mannetje maakt wat langere vluchten, waarbij je zijn oplichtend achterlijfje goed kunt zien. Hun actieve periode duurt slechts een uur, zo tussen 22.30 en 23.30 uur. Als ze in redelijke aantallen vliegen, is het zicht werkelijk spectaculair. Dat gebeurt meestal bij zacht en vochtig weer. Hopelijk is het op één van die avonden je geluksdag.

 

ZA • 24 JUN • 21.00 ZA • 1 JUL • 21.00
Vuurvliegjes in het Zoniënwoud
Hoeilaart, Bosmuseum,
www.natuurpuntrode.be