01 sep '18

Bijenhal

2841
door Tine De Wilde
‘Low tech’ is helemaal ‘in’. Meer en meer komen we terug van industriële, kunstmatig gemanipuleerde producten en gaan op zoek naar eerlijke producten en oude basistechnieken, ook voor het bouwen.

Het Museum voor Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen organiseerde daarom een cursus vakwerk die in een mum van tijd volzet was. Geïnteresseerden van verschillend pluimage leerden hoe je een gebouw, in dit geval een bijenhal, maakt zonder zagen, boren, bouten en schroeven.

De eerste dag gingen de cursisten tewerk met hak- en kloofbijlen om boomstammen te kantrechten tot balken. Dan volgde het vakwerk, het bouwen van de muren waarbij de dragende structuur uit een raamwerk van houten balken bestaat: verticale stijlen, horizontale regels en diagonale schoren; de historische voorganger van onze houtskeletbouw. De houtverbindingen werden, zonder schroeven, met pen- en gatverbindingen gemaakt, het dak belegd met zelfgekloven eiken dakspanen. Voor de invulling van de wanden werden soepele wilgentwijgen gevlochten tussen verticale houten staken.

Ten slotte kon het opvullen met stro en leem beginnen. Leem is een ecologisch materiaal, rijkelijk aanwezig, onbrandbaar, akoestisch dempend en vochtregulerend. Dit prachtig kleine huisje, gemaakt met bloed, zweet en veel goesting werd begin juni plechtig ingehuldigd en biedt nu onderdak aan onze allerkostbaarste en o zo kwetsbare bijen. Zij zijn immers het hart van onze biodiversiteit en ons ecosysteem. Nu vliegen de bijen van de imkers van de Koninklijke Maatschappij voor Bijenteelt van Grimbergen en Omstreken van hieruit af en aan op zoek naar stuifmeel, nectar en ander lekkers.