01 nov '23

Huiselijk

964
door Tine De Wilde
Een warme thuis in een familiale sfeer waarbij het totale menszijn centraal staat. Dat is de filosofie van woonzorgcentrum De Verlosser.

Voor de herbestemming van het unieke en beschermde parkdomein met voormalige boerderij, koetshuis, landhuis en voor de aanpassingen aan de actuele noden en normen van het woonzorgcentrum zelf ontwikkelde architectenbureau PLUSOFFICE een uitgebreid masterplan. Er wordt ingezet op een maximale wisselwerking tussen de groene parkomgeving en de wooneenheden en op huiselijkheid en toegankelijkheid. In een eerste fase werd het voormalige koetshuis Gaudium getransformeerd tot een kleine woonzorgresidentie die bijna energieneutraal is. Hier wonen vandaag vijf zusters van De Verlosser. Het nieuwe bakstenen woonvolume met witte raamkaders sluit naadloos aan bij het bestaande, gerestaureerde gebouw met siergevel en wit houtwerk. Beide volumes kregen een nieuwe dakbedekking van oranje kleidakpannen. De grote, lage ramen in leefruimtes en kamers brengen licht en zicht op het park, de nieuw aangelegde moestuin en serre. Je kan in de tuin werken of de tuiniers bezig zien. Er is een aangename, grote eetruimte met keuken. De vroegere orangerie werd leefruimte. De huiselijkheid vertaalt zich ook in het materiaalgebruik: terracottakleurige tegels en natuurlijke linoliumvloeren, houten plafondbalken en trappen zorgen voor een warme uitstraling. De traveematen van het oude gebouw werden behouden waardoor de negen kamers lekker ruim zijn. Met vloerhellingen en lift is het gebouw integraal toegankelijk. De hoge ruimte met akoestisch celluloseplafond doet nu dienst als kapel, maar kan ook als polyvalente ruimte ingezet worden.