01 jun '15

Metamorfose

3484
door Tine De Wilde
Niet lang geleden was dit een grijs, mistroostig plein met parkeerplaatsen en station, gebruikt als standplaats voor bussen, met achterliggend een oude zagerij. De gemeente en privéondernemer Immpact maakten plannen om deze site nieuw leven in te blazen. Maak kennis met De Zagerij.

Deze nieuwe buurt staat te popelen om te bruisen van leven. Op de plaats van de oude zagerij rees het woonproject De Zagerij uit de grond, drie aparte geometrische woonblokken, ontworpen door m2 architecten. Apart omdat ze afzonderlijk, geschrankt staan, maar ook omdat ieder volume anders is en elk appartement uniek. 47 appartementen van verschillende vorm en grootte bieden plaats aan bewoners van verschillende maten: singles, koppels, grote en kleine gezinnen.

Binnen de drie geometrische, bakstenen volumes springen de gevels in en laten ruimte voor terrassen van verschillende diepte. Ze lijken omkleed door houtpartijen, maar nee, dit is geen hout, het is teakwood, een natuursteen die aan hout doet denken. Geplaatst in wildverband in verschillende lengtes en hoogtes geeft dit een natuurlijk uitzicht.

De duurzaamheid ligt in de kwaliteit van de ruimtes, een open zicht op de groene omgeving en terrassen met een optimale bezonning. Parkeren, daar is plaats voor in de ondergrondse parking. Met de bosrijke heuvel aan de ene kant en aan de andere de nieuwe vijver, aangelegd als buffer, een wandelpad, het marktplein en de opkomende brasserie in het voormalig stationsgebouw waait hier binnenkort een frisse wind.