30 jun '17

Couleur Café
in het groen

2919
door Michaël Bellon
Couleur Café is aan zijn 28e editie toe, maar wordt met de verhuis naar het Ossegempark opnieuw een groentje in de festivalzomer. Met een klemtoon op de genres die de wortels van het  wereldmuziekfestival uitmaken.

2016 werd enigszins onbedoeld een overgangsjaar voor het Brusselse openluchtfestival, dat in de loop der jaren alleen maar groter was geworden. De nasleep van de aanslagen in Brussel liet zich voelen in de ticketverkoop en meteen daarna werd ook duidelijk dat Couleur Café echt afscheid zou moeten nemen van de vertrouwde locatie op Tour & Taxis.

Na enige aarzeling schoot de stad Brussel te hulp door het Ossegempark op de Heizelvlakte gratis aan te bieden als locatie voor het nieuwe festivalterrein. Daarmee krijgt Couleur Café dus een feeërieke en goed bereikbare site cadeau in de schaduw van het Atomium. Het gaat om dezelfde plek waar ook al jaren het jazz- en bluesfestival Brosella plaatsvindt.

Even voorbij de ingang aan het Atomium voorziet Couleur Café daar drie podia. Eén in het Groentheater – de middelgrote Green Stage – een kleintje tussen de bomen – de Blue Stage – en de grote Red Stage op het grasveld naast de Madridlaan. De camping strijkt neer aan het Koning Boudewijnstadion.

Omdat het Ossegempark beschermd is, wordt het festival ecologischer en schoner dan ooit.

Omdat het Ossegempark beschermd is, wordt het festival ecologischer en schoner dan ooit, wat niet wil zeggen dat er naast de muziek geen plaats zou zijn voor nevenactiviteiten. Eetstandjes zijn er in de Rue du Bien Manger, er is een graffiti-expo met Migrant Art, een kleinste discotheek ter wereld, een Namastétempel, een Secret Bar in Balkanstijl, een Chill Out zone en een enorme hangmat, waarin je optimaal kan genieten van de natuurlijke omgeving.

TERUG NAAR OOIT

De muziek blijft natuurlijk centraal staan tijdens de driedaagse, maar het inkrimpen van het beoogde aantal toeschouwers naar 20.000 gaat ook gepaard met een terugkeer naar de muzikale roots van Couleur Café. En die liggen in de felgekleurde genres van de reggae, soul, hiphop, latino, elektronische en wereldmuziek.

Het is dus best toepasselijk dat de legendarische Amerikaanse hiphopgroep The Roots nog eens naar Brussel komt. Liefhebbers treffen er ook hun collega’s van het Frans-Cubaanse Orishas, hiphop-trio Flatbush Zombies en elektrorapper Princess Nokia uit New York, terwijl Brussel haar de koningskinderen van de rap Baloji, Roméo Elvis (lees ons interview met deze Linkebekenaar) en Coely afvaardigt.

Niveau 4 is dan weer een project van Couleur Café zelf, een allstar-show waarin de Belgische rappers Zwangere Guy, L’Or Du Commun, TheColorGrey, Le 77, Darrell Cole, ISHA, Junior Goodfellaz & DJ Vega samen aantreden. Voorts verkeer je in de hoogste reggaesferen met Damian Marley (zoon van), Alpha Blondy en reggaesensatie Kabaka Pyramid.

Op zaterdag worden er ook Balkanfeestjes gebouwd met Dubioza Kolektiv en het onvolprezen orkest van Emir Kusturica. Van heel ver komen het Braziliaanse zonnetje Flavia Coelho, het Malinese Lamomali en het Zuid-Afrikaanse Batuk. Van dichterbij de Amsterdammers van Jungle By Night, het soloproject J. Bernardt van Balthazar-frontman Jinte Deprez en de pure elektro van Compact Disk Dummies.

Voor zover dat nog nodig is, tippen wij natuurlijk ook de jonge Britse soulsensatie Lianne La Havas, het maatje van Prince dat helemaal doorbrak met haar album Blood en al een band opbouwde met het Belgische publiek na doortochten op Werchter en in de AB. Ze klimt met haar gitaar en haar tijdloze stem op zaterdag het podium op.

30 JUN TOT 2 JUL
COULEUR CAFÉ
Brussel, Atomiumsquare,
www.couleurcafe.be