09 mei '17

Happy birthday EU

3053
door Michaël Bellon
De Europese Unie wordt 60 in 2017, maar haar toekomst staat op wankelen. Feest in Rome, omdat het moet. Wat is er aan de hand? Op haar feestdag geeft GC de Boesdaalhoeve het podium aan twee experts ter zake.

Op 9 mei 1950 hield de Franse minister van Buitenlandse zaken Robert Schuman in Parijs zijn pleidooi om, na de Tweede Wereldoorlog, de Europese samenwerking te versterken. Zeven jaar later, in 1957, werd met het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap opgericht, waardoor de Unie dit jaar haar zestigste verjaardag viert.

De jaarlijkse opendeurdag van de Europese instellingen in Brussel heeft plaats op zaterdag 6 mei; in Sint-Genesius-Rode kan je op 9 mei meer vernemen over het wel en wee van de Unie. Rode is niet alleen de thuisgemeente van gewezen Europees president Herman Van Rompuy, maar ook van journaliste Leen De Witte, sinds twee jaar Europaverslaggever voor de VRT. Samen met haar collega Rob Heirbaut komt zij uitleggen waarom de zestigste verjaardag van de EU niet meteen in een hoerasfeer verloopt.

Door de Brexit, spannende verkiezingen in verschillende lidstaten, interne tegenwind van landen als Polen en Hongarije, gespannen verhoudingen met Turkije, Rusland en de Verenigde Staten, en de nog allesbehalve bezworen crises in Griekenland en het Midden-Oosten hebben de Europese leiders wel wat anders om handen dan kaarsjes uitblazen.

 

DO • 9 MEI • 20.30
DE EU WORDT 60, MAAR WAAR IS HET FEESTJE?
Rob Heirbaut & Leen De Witte
Sint-Genesius-Rode, GC de Boesdaalhoeve, 02 381 14 51, tickets