01 mrt '21

Voorstad met
volks karakter

3497
door Joris Herpol
Kevin Van Eeckhoudt (26) uit Vilvoorde werd vorige maand door Ilse Verjans aangeduid om deketting voort te zetten. Van Eeckhoudt is osteopaat.

Twaalf jaar was Van Eeckhoudt toen hij besefte dat hij osteopaat wilde worden. ‘Ik zag voetballers een kwetsuur oplopen en wilde hen kunnen helpen. Mensen met mijn handen helpen, vind ik fascinerend. Tussen vier en eenentwintig voetbalde ik zelf, onder andere bij Anderlecht, Eendracht Aalst en FC Dender. Wanneer er iemand een letsel opliep, wilde ik altijd helpen. Dat is blijven hangen en na vijf jaar studies ben ik osteopaat geworden. Een osteopaat legt de focus op het lichaam als één geheel en behandelt zowel de spieren, gewrichten, pezen, organen, omliggende weefsels als de schedel en maakt hiervoor enkel gebruik van zijn handen. Ik zoek de oorzaak van de pijn en pak die aan.

Koningslo forever

Oorspronkelijk is hij van Meise, maar een jaar geleden verhuisde hij naar Koningslo om daar, samen met zijn vriendin Margot Chen, een praktijk op te starten. ‘In totaal werken we in vier praktijken in Meise, Koningslo en Schilde. We wonen boven onze praktijk in Koningslo. Toen ik naar hier verhuisde, hoorde ik reacties als Is dat niet Vilvoorde? Kan je daar wel makkelijk je auto parkeren? Dat geeft een vertekend beeld, want hier is er bijvoorbeeld meer parkeerplaats dan voor mijn deur in Meise. Het is hier rustig en je hebt nog heel wat open veld. Soms vraag ik aan mijn patiënten om hun spieren los te maken. Ze gaan dan even het veldbaantje in en zijn verbaasd dat de omgeving nog zo groen is. Mij bevalt het hier. Koningslo is een beetje een voorstad met een volks karakter. Ik steek regelmatig mijn hand op om goeiedag te zeggen. Ook de verschillende talen die je hoort, vind ik verrijkend. Ik ontmoet geregeld mensen met een heel verschillende achtergrond die zich hier thuisvoelen.’

Slechte houding

Door de coronacrisis heeft Van Eeckhoudt het drukker dan ooit. ‘Veel mensen zitten tijdens het thuiswerk in een slechte houding op ongeschikte stoelen. Ik merk een enorme stijging van mensen met rugklachten. Meestal komen ze naar ons als ze écht helemaal niet meer uit de voeten kunnen. Daarom geef ik hen de raad om ook preventief langs te komen. Dan geef ik tips voor stretching en zorg dat ze pijnvrij blijven. Ik kijk ook naar de mentale gesteldheid van de mensen, want die kan effectief leiden tot fysieke problemen.

Marktdag

Heel veel tijd voor hobby’s heeft Van Eeckhoudt niet. ‘We zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk. Vaak belt er ‘s avonds nog een patiënt die niet meer uit de voeten kan en dan proberen we die te helpen. In het weekend maak ik toch wat tijd vrij om te fietsen. Het helpt om je gezond te houden en je hoofd leeg te maken. In de natuur kom ik tot rust. De Drie Fonteinen in Vilvoorde is een prachtige groene omgeving om te fietsen. We gaan ook regelmatig richting Meise of Ossel. Op dat kalme, hoogste punt van de omgeving heb je een prachtig zicht op de skyline van Brussel. Zaterdag is steevast onze marktdag. Dan gaan we naar Meise en wandelen we in de omgeving. De Foeksenboswandeling is een aanrader. Heuvelachtig en toch veel open landschappen en groen.’ Welke toekomstplannen koesteren jullie? ‘Uiteraard meer sociaal contact van zodra het mogelijk is. We hebben nood om bij te praten met familie en vrienden, want online is dat toch niet hetzelfde. Daarnaast willen we ook de praktijk verder uitbreiden.