02 sep '12

De keuze van... Wim Van Parijs

6408
door Wim Van Parijs
In CC Westrand tonen we een reeks ongemeen boeiende Nederlanders, dat verre volk met wie wij taal en cultuur delen.

In de keuze geven programmatoren van de culturele centra in de Rand aan naar welke voorstelling uit het eigen centrum en een ander centrum in de Rand of Brussel ze dit seizoen uitkijken, alsook hun all-time favorite.  

Wim VAN PARIJS (CC Westrand, Dilbeek)

In CC Westrand tonen we een reeks ongemeen boeiende Nederlanders, dat verre volk met wie wij taal en cultuur delen. Een keuze. Willem de Wolf, schetst in KRENZ, de gedoodverfde opvolger met humor een herkenbare wereld die uit ‘tweede mannen’, de plaatsvervangers, bestaat. Een ontdekking,  geselecteerd voor het Theaterfestival 2012. Een tweede om naar uit te kijken, is De Warme Winkel (foto). Dit gezelschap heeft liefde voor geschiedenis en een grote fascinatie voor de eigen onoverzichtelijke en veelvormige tijd. Elke voorstelling is een gebeurtenis, een spel met stijl, vorm, verwachting, clichés, iconen en publiek.

Ook het Kaaitheater in Brussel focust op Nederland met de reeks Hollandse Bergen waarin Laura van Dolron twee stukken speelt: Sartre zegt sorry en Iemand moet het doen. Laura van Dolron noemt haar voorstellingen stand-up philosophy. ‘Stand-up belooft dat het grappig is, filosofie dat het slim is.’

Mijn all-time favorite is Jan Decleir. Van mijn eerste theaterkijkervaring Mistero Buffo, over de andere Fo-verhalen, Blauwe Maandagen tot Onder Melkwoud of Faust… Vlaanderen kent geen groter theaterman.