01 dec '23

Niet alleen voor
wetenschappers

1077
door Nathalie Dirix
Een vrouw met een missie, en met veel humor en talent om wetenschap te brengen op een manier die iedereen begriipt. Wil je zo’n vrouw aan het werk zien? Scheep dan in voor Missie 2023, de nieuwste theaterspecial van Hetty Helsmoortel.

Captain Hetty

Een nieuw jaar staat in de steigers. Voor wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel betekent dat tijd voor een nieuwe theatershow: Missie 2023. Het is een straffe voorstelling waarin ze je meeneemt op een spannende reis doorheen het wetenschappelijk universum. Onderweg houdt ze halt bij het meest fascinerende wetenschapsnieuws van het voorbije jaar. Reken maar dat je voor die reis bij Captain Hetty in goede handen bent. Deze captain is niet alleen moleculair bioloog en doctor in de wetenschappen, ze was ook acht jaar kankeronderzoeker aan de Universiteit Gent.

Al van toen ze klein was, was ze gebeten door wetenschap en het verlangen om het op een heldere manier naar een groot publiek over te brengen. Het werd haar drijfveer om na haar wetenschappelijke studies drama te studeren. Een studie die er zonder meer heeft toe bijgedragen dat ze er vandaag in slaagt om een publiek een avond lang met verve, humor, en ja zelfs een song van Céline Dion, te entertainen. Ondertussen steek je allerlei interessante wetenschapsweetjes op.

Hoopvolle boodschap

Bondig, helder, humoristisch, hoopvol. Dat is de toon van Helsmoortel. Het onderwerp AI (Artificiële Intelligentie), alomtegenwoordig in de media, kan uiteraard niet ontbreken. De affichefoto van Missie 2023 werd ontworpen met behulp van generatieve AI die tekst in beelden kan omzetten. Maar AI is veel meer dan beeldvoming en ChatGPT. Ook dat leer je tijdens de voorstelling. Dankzij AI kunnen sommige medicijnen sneller worden ontwikkeld en kan borstkanker in een vroeger stadium worden opgespoord.

Een filmpje van een vrouw die door een herseninfarct haar spraakvermogen verliest, maar dankzij AI opnieuw met de buitenwereld kan communiceren, spreekt boekdelen. Het raakt je als mens en doet je tegelijkertijd beseffen tot wat wetenschap in staat is. ‘Met Missie 2023 wil ik verhalen vol menselijkheid brengen. Aantonen dat wetenschappelijke en technologische vooruitgang de mensheid kunnen optillen.’

Interactief universum

Tijdens haar show verkent Helsmoortel intrigerende vraagstukken die in 2023 aan de wetenschappelijke horizont opdoken. Klopt het dat de wetenschap erin geslaagd is om muizen te ontwikkelen met twee biologische vaders? Hoe verklaar je de toegenomen interesse in de maan? Is het juist dat mensen die botox gebruiken minder goed zijn in het lezen van de gelaatsuitdrukking van anderen? ‘Het voorbije jaar verzamelde ik zo’n vierhonderd thema’s die me boeiden. Ik haal er daar twintig uit. Elk onderwerp dat ik breng, fascineert mij.’

In haar wetenschappelijk universum is er ook plaats voor interactie. Als toeschouwer krijg je de kans om zelf onderwerpen te kiezen die Helsmoortel vervolgens op haar heel eigen manier toelicht. ‘Die interactieve benadering maakt dat elke avond een beetje anders is. Het is interessant om te zien hoe het publiek telkens voor andere thema’s kiest. Dat op zich zou al stof voor een wetenschappelijk onderzoek kunnen opleveren’, lacht ze.

Sit back and relax

Tijdens de voorstelling werkt niet alleen haar passie voor wetenschap aanstekelijk, ook haar geloof in de positieve kracht van wetenschap en optimistische kijk op de toekomst laat je niet onberoerd. ‘Ik vind het mijn plicht om de positieve kant van de wetenschap in de kijker te plaatsen, er is al voldoende onheilspellend nieuws. Laten we toch niet vergeten welke vooruitgang de wetenschap ons de voorbije eeuwen heeft gebracht. Ons geloof in de wetenschap mogen we niet opgeven.’

Zal Captain Hetty het geloof in de wetenschap ook bij jou kunnen aanwakkeren? Eén ding is zeker: bij deze captain of the ship ben je in deskundige handen voor een leerrijke rondreis in het grote wetenschappelijke universum van 2023. Dus, sit back and relax. En laat Missie 2023 je brengen waar je nog nooit eerder was.

 

Missie 2023 Hetty Helsmoortel

WO – 13 DECEMBER – 20.30
Grimbergen, CC Strombeek, 02 263 03 43

DO – 14 DECEMBER – 20.30
Dilbeek, CC Westrand, 02 466 20 30