29 sep '18

Het leven volgens
Mevrouw Bob

3406
door Michaël Bellon
Succesvolle zakenvrouw wordt ongeneeslijk ziek. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe muziektheaterstuk 'Mevrouw Bob', een samenwerking tussen auteur Peter De Graef, actrice Tania Van der Sanden en componist Bo Spaenc.

Muziektheatergezelschap De Kolonie MT is het project van componist Bo Spaenc, die voor elke nieuwe productie nieuwe mensen en nieuwe instrumenten rond zich verzamelt. Momenteel is De Kolonie MT bezig aan een reeks voorstellingen waar telkens een andere vooraanstaande acteur aan meewerkt. Onder meer Bruno Vanden Broecke, Lucas Van den Eynde en Vic De Wachter staan op die gastenlijst. Voor Mevrouw Bob, dat aan zijn premièrereeks begint, is Tania Van der Sanden van de partij. Het grote publiek kent haar van televisieprogramma’s als Vaneigens, In de Gloria of Het Eiland, maar ze is natuurlijk ook al jarenlang theateractrice.

Acteur en auteur Peter De Graef – artist in residence bij De Kolonie – schreef speciaal voor Van der Sanden een tekst. Zij speelt in Mevrouw Bob een succesvolle zakenvrouw, een voormalige lobbyiste uit de farmaceutische sector. Een vrouw met veel macht, die niet naliet deze macht te gebruiken om de loop der dingen te beïnvloeden. Tot ze plots te maken krijgt met een ongeneeslijke ziekte. Van haar macht en aantrekkingskracht blijft niet veel meer over, maar Mevrouw Bob is wel intelligent, ervaren en genereus genoeg om haar toehoorders nog iets te leren over het leven.

De Graef kennende zorgt hij ongetwijfeld voor een contemplatieve, filosofische inslag in het verhaal, maar veel meer willen de makers er momenteel niet over kwijt. Spaenc: ‘Peter De Graef vertelt altijd universele verhalen met een maatschappelijke inslag. Met de muziek willen we mee vertellen aan dat universele verhaal. Dat neemt niet weg dat het ook om een spectaculair verhaal gaat. Maar… meer mag ik niet zeggen.’ De tekst is eigenlijk een monoloog, maar de makers willen het zo niet noemen. Het is immers de bedoeling dat Van der Sanden een sparringpartner krijgt in de muziek van componist Spaenc, die ook als muzikant en zanger op het podium staat, samen met altviolist Marc Tooten van het HERMESensemble.

Naast Spaenc schreef ook Mathias Coppens mee aan de score met hedendaagse muziek. Spaenc wil die muziek, op het experimentele af, met het personage laten dialogeren. Net zoals Mevrouw Bobs herinneringen, klinkt de muziek soms  ver weg, iel en schraal, dan weer helder en dichtbij. Het marimba- en percussiewerk van Spaenc contrasteert bewust met de me- lancholie van de warme of schurende altviool van Tooten. De klanken en ritmes zijn tegelijk zalf én zout in de wonde van Mevrouw Bob. De muziek neemt het ook over wanneer iets moet worden uitgedrukt dat de woorden overstijgt. 

Om alle element en op de juiste plaats te krijgen werken De Graef, Van der Sanden en Spaenc samen met regisseur Sam Bogaerts. Bogaerts is een van de Godfathers van het Vlaamse theater en werkt al sinds de jaren 80 geregeld met Van der Sanden samen. Spaenc: ‘We hebben genoeg Ideeën over hoe we alles naar de scène kunnen brengen, maar alles begint zich pas tijdens de repetities te zetten. Pas op de première weten we waar we uitkomen en ook daarna blijft de voorstelling nog verder leven en veranderen.’

ZA • 29 SEP • 20.00
Mevrouw Bob
De Kolonie MT & Hermesensemble
Zaventem, CC De Factorij, 02 307 72 72