02 mei '18

De stoemp!
muziekkaravaan

2447
door Michaël Bellon
Poppunt, het Vlaamse steunpunt voor muzikanten, dj’s en producers heeft met de Stoemp!-concerten al een paar jaar een succesformule beet.

Ook dit voorjaar staan er in heel wat Brusselse cafés gratis concerten van veelal jonge beloftevolle artiesten, met hier en daar ook een gevestigde naam, op het programma. Ook van jongens en meisjes uit eigen streek.

GOED GEVULD PROGRAMMA

Sinds 2009 worden de concerten van Stoemp! in een hele reeks authentieke Brusselse cafés druk bijgewoond. Dit jaar doen er liefst zestien cafés mee, van de hippe Bonnefooi tot het geklasseerde Goudblommeke in Papier. De groepen die er optreden spelen dus altijd in een intieme setting en kiezen voor een akoestische set of een kleine bezetting.

Het programma van mei is goed gevuld met liefst tien concertavonden. Op 1 mei, Dag van de Arbeid, spelen de Brusselaars van Bombataz hun dubfunk uitzonderlijk in open lucht tijdens het buurtfestival Fort en Fête op het altijd drukke Sint-Gillis-Voorplein.

Daags nadien wordt een ander recent Brussels combo verwacht in het vernieuwde ‘Clubke’ van de Odisee & KUL Campus Brussel in de Stormstraat. Sea (Peoples) speelt sferische en subtiele droompop ondersteund door synthesizer en gitaar. Hun recente EP Let’s Talk About My PC Life werd geproduceerd door topproducer Koen Gisen (zie ook: An Pierlé, The Bony King of Nowhere). Het viertal van Sea (Peoples) hebben roots in de Rand, want zowel Timo Vantyghem (gitaar, toetsen, stem), als broer en zus Dries (gitaar, stem) en Fien (toetsen, stem) Robbe komen uit Dilbeek. Dries is momenteel ook muziekprogrammator bij CC Westrand. Ben De Greef op bas vervolledigt het kwartet.

HIPHOP DRIELUIK

Nauwelijks een week later, op 8 mei, trekt de Stoemp! muziekkaravaan naar gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek voor een hiphopdrieluik. Dan komt de Brusselse rapper Phasm, een van de vele nieuwe vaandeldragers van de hoofdstedelijke hiphopscène. De Antwerpse Kendrick Lamar David Jahmill neemt zijn band mee, en de Rand rond Brussel vaardigt niemand minder af dan… De Rand. Dit vijfkoppige Nederlandstalige hiphopcollectief met wortels in Halle bestaat sinds 2016, stond al in het voorprogramma van Roméo Elvis en Zwangere Guy, en leverde in februari zijn zeven tracks tellende debuut-EP Prisma af. Taktiek kenden we al, dj Lefto putte uit de plaat alvast de gaming-track Turismo om zijn hiphopcompilatie Rappers Van Eigen Kweek mee te stofferen. De snelle, geestige teksten worden door het vijftal in onophoudelijke salvo’s op het publiek afgevuurd, met gevarieerde beats, een dikke Brabantse tongval en onuitputtelijk veel energie. Met de Rand in de tent zijn we Bien Cuit! 

WO • 2 MEI • 17.00
Sea (Peoples)
Brussel, Odisee & KUL Campus, www.stoemplive.be

DI • 8 MEI • 18.00
Phasm, De Rand & David Jahmill
Brussel, GC De Kriekelaar, www.stoemplive.be