10 jun '22

Kunst, natuur en erfgoed

2805
door Ines Minten
Kunstenaar-boer Felix De Boeck lijkt in 2022 hipper dan ooit. Dat blijkt eens te meer uit de opgefriste en geherlanceerde museumsite in Drogenbos.

Het museum, de hoeve en gronden van De Boeck heten nu FeliX Art & Eco. Meer dan ooit komen kunst, erfgoed en natuur er samen, geheel in de geest van Felix De Boeck zelf. Het publiek kan er proeven van de kunst van De Boeck en met hem verwante kunstenaars. Het kan de pas gerestaureerde hoeve bezoeken en zich onderdompelen in De Boecks manier van leven. Het kan er tuinieren, wandelen, een workshop volgen. Kinderen mogen de koeien verzorgen en aan de nieuwe kriekelaars groeit de toekomstige 3 Fonteinen-kriek. ‘We willen bruggen bouwen tussen de site en de buurt, en tussen de verschillende initiatieven die op de site plaatsvinden’, zegt museumdirecteur Sergio Servellón.

Buurt en beleving

Het Felix De Boeck-museum bestaat bijna dertig jaar. In die tijd groeide het uit van een typisch lokaal museum gewijd aan één kunstenaar tot een veelzijdige site waar de geest van de kunstenaar aansluiting vindt bij die van de tijd.

Zo moest het belevingsparcours in de hoeve meer zijn dan een brok geschiedenis onder een stolp. Marieke, de vrouw van De Boeck, heet je welkom. ‘Ze vertelt over hun leven en de drama’s die ze meemaakten. In de eetkamer versterken de schilderijen en de bijzondere belichting de audiotour nog. Je krijgt zelfs Harry Potter-gewijs een knipoog van Mariekes portret’, legt Servellón uit. En je hoort een pianostuk dat componist E.L.T. Mesens in 1921 voor De Boeck schreef, nu ingespeeld door Jef Neve. ‘Het wordt onze museumtune.’

De hoeve is het snijpunt waar abstracte kunst en natuur samenkomen. Het atelier van de kunstenaar is de brug naar het museum. De vijf hectaren land, een groen eiland in het verstedelijkte Drogenbos, staan al even ter beschikking van het publiek, maar zullen dat voortaan nog meer doen. Denk aan workshops rond de historische bakoven, aan de volkstuintjes en kruidentuin of een speelparcours in de natuur.

Zou de kunstenaar zelf blij zijn met ‘zijn’ vernieuwde site? Servellón: ‘Het zou erg afhangen van de Felix aan wie je het vroeg: de Felix van 97? Die van 40? Of Felix als twintiger? Wij enten ons graag op die jonge avantgardist, die actief meedacht over hoe de wereld anders vorm kon krijgen. Volgens mij zou hij helemaal mee zijn in de spontane werking die wij opzetten.’

VANAF 10 JUNI
Heropening FeliX Art & Ecomuseum
Drogenbos, FeliXart, 02 377 57 22